El PP guanya la batalla judicial contra el català a l’Ajuntament de Barcelona

  • El TSJC anul·la l'ús preferent del català a l'Ajuntament de Barcelona · Dóna la raó al PP i es refereix a la sentència del TC per justificar la sentència

VilaWeb
Redacció
31.05.2012 - 15:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El TSJC ha anul·lat que el català sigui la llengua preferent a l’Ajuntament de Barcelona, tal com estableix el reglament del consistori, i accepta en part el recurs que va interposar el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz. El TSJC ha pres aquesta decisió fent referència a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’estatut i diu que l’omissió de l’espanyol suposa una violació del principi de cooficialitat de les dues llengües.

El tribunal també diu que l’administració s’ha d’adreçar als ciutadans en la llengua que consideri oportuna i, en canvi, que només estigui obligada a contestar les peticions en la llegua que el ciutadà esculli. En els contractes, el tribunal admet que es facin en català ‘perquè l’ajuntament actua com a consumidor’.

La sentència arriba quan el Suprem ja va desestimar el recurs de l’ajuntament contra la decisió del TSJC de suspendre cautelarment aquests articles del reglament lingüístic arran del recurs del PP.

L’Ajuntament reitera que mantindrà l’ús habitual del català

El primer tinent de batlle de Barcelona, Joaquim Forn, ha afirmat que la sentència no modifica res, i que l’Ajuntament seguirà tenint el català com a llengua preferent. I ha destacat que en 33 anys d’ajuntament democràtic no hi ha hagut cap problema amb la llengua, i ha criticat el PP, que ha motivat la sentència pel seu recurs contra el reglament lingüístic, afirmant: ‘és trist que alguns vulguin fer un problema on no n’hi ha’

Forn ha promès que l’Ajuntament continuarà utilitzant el català en la seva relació amb la ciutadania, i quan algú ho demani ho farà en castellà, i ha afegit que el català és un element de l’essència i cohesió de Catalunya al que “de cap manera “el consistori renunciarà.

Informació relacionada:

El jutge obliga el govern a escolaritzar en espanyol els fills de quatre famílies més

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any