‘Per què no puc portar un xiulet?’

  • Un afeccionat va relatar a VilaWeb el periple de deu hores de viatge amb tres escorcolls fins a Madrid · La policia va escorcollar seguidors del Barça i els va prendre xiulets i pancartes

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La guàrdia civil i la policia espanyola va escorcollar i requisar objectes a afeccionats del Barça que van anar a Madrid a veure la final de la Copa amb l’Athletic. Alguns ho van anar explicant per Twitter, i un d’ells, Dani Pierra, en va parlar per telèfon amb VilaWeb, just en el moment que l’estaven a punt d’escorcollar novament, quan ja era a Madrid. La policia li va requisar pancartes de ‘Catalonia is not Spain’ i xiulets.

Havien sortit a les set del matí de Barcelona, amb un autocar que havien organitzat un grup d’amics. ‘Ens ha parat la guàrdia civil en un primer control a Medinaceli. Ens han fet baixar a quatre; jo era un d’ells, perquè duia una maleta dalt de l’autocar. M’han fet obrir la maleta i treure un per un tots els objectes que duia; i havia de dir què era cada objecte: un raspall de dents, un pot de colònia… Hem estat quaranta-cinc minuts aturats. Ens deien que miraven si dúiem bengales.’

En aquest primer control els agents no van prendre cap objecte als seguidors del Barça. Més endavant, una patrulla de la policia espanyola els va aturar a l’entrada de Madrid.

‘M’han fet baixar un altre cop amb la maleta, i m’han pres el xiulet i tres cartells que havia fet amb la inscripció ‘Catalonia is not Spain’. Han aixecat acta per portar els xiulets, al·legant que era una mesura per precaució, i per les pancartes, perquè deien que hi havia al·lusions a Espanya i a Madrid’. ‘És una nova ordre de la delegació del govern [espanyol a Madrid]’, va dir un agent a Dani Pierra (escolteu la conversa).

I en relació amb les pancartes, l’acta escrita pel policia diu: ‘Se li retiren de manera preventiva dues pancartes de paper amb al·lusions a Catalunya i a Espanya, per tal de prevenir incidents o topades que generin violència.’

Després d’aquell control van entrar a Madrid, després de tres quarts d’hora aturats, havent escorcollat uns quants dels seguidors que anaven a l’autocar. I quan eren a punt d’arribar a la zona d’esbarjo habilitada per als afeccionats blau-grana, tres furgons de la policia espanyola els van tornar a aturar, i van identificar i escorcollar un per un tots els passatgers.

Escorcolls a seguidors de l’Athletic

Al llarg del dia la guàrdia civil també havia fet escorcolls a seguidors de l’Athletic que anaven a Madrid per l’autovia A-1. Hi va haver desenes de multes a seguidors que duien les banderes blanc-i-vermelles fora del cotxe. Les queixes del PNB van fer que el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, donés l’ordre de deixar de fer aquests controls.

Petició d’explicacions

El portaveu d’ERC, Reagrupament i Catalunya Sí al congrés espanyol, Alfred Bosch, va anunciar ahir mateix que demanarà explicacions pel requisament de banderes independentistes, xiulets i pancartes durant les hores prèvies a la final de la Copa. Per Bosch, els escorcolls es van fer sense criteri entre afeccionats del Barça i l’Athletic, cosa que, juntament amb la confiscació de xiulets, demostra que les autoritats espanyoles ‘han perdut els papets amb aquest partit de futbol’.

‘Fa temps que la gent se’ns queixa per tota mena d’abusos de la policia, sobretot per la confiscació de banderes estelades’, afegia Bosch.

En canvi, La Falange es pot manifestar per Madrid exhibint banderes nazis

Vegeu també: Les xiulades històriques a l’himne espanyol i al rei

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any