El reciclatge alimentari arreu del món

  • Es calcula que cada europeu i cada nord-americà llança, anualment, entre 95 i 115 kg d’aliments en estat encara òptim

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Encara que la seva implantació a casa nostra és relativament recent, el moviment freegan no és cap novetat a la resta del món, on la seva tradició es remunta a diverses dècades enrere. Els orígens i la vessant teòrica del moviment, però, són bastant incerts.

La majoria de versions coincideixen a assenyalar els últims anys de la dècada de 1960 com el moment en què neixen, a San Francisco (EUA), els primers moviments conscienciats amb la necessitat de reduir les quantitats d’aliments malbaratats. Més tard, aquests moviments desembocarien en la creació, l’any 1988, de “Food Not Bombs” (“Menjar i no bombes”).

Aquesta organització pacifista va ser hereva d’un grup homònim creat dos anys enrere a Massachusetts (EUA) i que tenia, en el reaprofitament dels recursos alimentaris, un dels seus pilars bàsics.  Durant alguns anys, aquest moviment s’estengué a poc a poc pels Estats Units, no sense topar amb alguns impediments per part de les autoritats estatals.

Tot i la seva trajectòria, l’enlairament internacional de grups com “Food Not Bombs” no arribaria fins a mitjans de la dècada de 1990, moment en que va trobar en els moviments antisistema una plataforma de difusió dels seus projectes. En aquest sentit, la protesta contra els nivells de consum capitalista i la recerca de sistemes alternatius van trobar en el reciclatge alimentari, i de tot tipus de materials, una de les seves màximes vies d’expressió.

I és que, a dia d’avui, les xifres encara són colpidores. Segons l’últim estudi de les Nacions Unides pel que a les quantitats d’aliments desaprofitats, cada europeu i cada nord-americà llança, anualment, entre 95 i 115 kg d’aliments en estat encara òptim. Unes dades que sobten encara més si les comparem amb els entre 6 i 11 kg que, de mitjana, llancen els habitants de l’Àfrica Subsahariana i el sud-oest asiàtic.

No tots els països responen igual davant les iniciatives de recollida i reciclatge d’aliments descartats. En el següent mapa interactiu podeu consultar quina és la situació actual del ‘freeganism’ tant del continent europeu com d’altres punts del planeta.

Font: trashwiki.org

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any