La tertúlia proscrita

El govern espanyol pressiona els bancs per fusionar-se abans del juliol

  • De Guindos anuncia que Catalunya Caixa, Unnim i el Banc de València són en venda

VilaWeb
Redacció
02.02.2012 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ja ha enllestit la reforma del sector financer. Avui el ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha presentat els detalls de la reforma, amb la qual es pressiona les entitats financeres perquè duguin a terme ‘integracions ràpides i profundes’. Ha dit que no es farien servir recursos públics en aquest procés, però després ha assegurat que, si calgués, en les fusions hi hauria aportacions del FROB, que augmenta de 9.000 milions a 15.000 els recursos per a ajudar els bancs.

Les entitats tenen fins al 30 de maig per a presentar els projectes de fusió, que hauran de quedar resolts un mes després, a final del mes de juny. Un cop fet aquest pas, les operacions hauran de ser aprovades per part dels òrgans socials respectius abans del 30 de setembre i s’hauran de culminar l’1 de gener del 2013.

‘No sé quantes entitats quedaran. El que volem és que quedi un sistema amb entitats més sanejades i més sòlides i millor govern corporatiu’, ha declarat De Guindos.

Aquesta reforma té un efecte de pressió en entitats com CaixaBank perquè es fusioni amb altres bancs; en aquest sentit hi ha hagut rumors d’una possible fusió amb Bankia. I també ha dit que el govern espanyol s’afanyarà a subhastar, tan aviat com sigui possible, CatalunyaCaixa, Unnim i el Banc de València, entitats intervingudes pel FROB.

El procés de sanejament

La reforma obligarà les entitats a augmentar les provisions per a actius problemàtics fins a un 80%, segons els casos, a més de crear una provisió genèrica del 7% per a la resta del crèdit promotor. L’executiu espanyol valora el procés de sanejament en 50.000 milions d’euros, el més intens de tota la UE.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any