Mas: ‘Catalunya s’ha de preparar per actes d’autoafirmació que trencaran les costures de la constitució’

  • 'Alguns interpretaran que són camins de confrontació però que seran d'autoafirmació del nostre país'

VilaWeb
Redacció
24.01.2012 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit avui que a partir d’ara començarà una ofensiva pel pacte fiscal. ‘Catalunya haurà de preparar-se en els propers temps per actes d’autoafirmació que alguns entendran com actes de confrontació’, ha dit, i ha afegit: ‘implicaran un trencament de les costures de la constitució espanyola i de l’estatut’. Mas, que no ha donat més detalls, ha fet aquestes declaracions en la presentació del primer volum de dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries. També ha dit que aquestes ‘actes d’autoafirmació’ poden fer-se en escenaris fora del país, car ‘Catalunya ha de cercar nous camins legals internacionals que ajudin a aconseguir el seu objectiu’.

‘Pot arribar un moment en que les diferències entre el conjunt de l’estat i les institucions catalanes siguin prou grans com perquè des de Catalunya necessitem obrir alguns camins, que alguns interpretaran com camins de confrontació però que seran d’autoafirmació del nostre país’, ha advertit Mas.

En aquest sentit, el president ha considerat que aquesta situació possiblement conflictiva que preveu ‘ens obligarà a imaginar camins legals, no només catalans o espanyols, sinó fins i tot internacionals, per legitimar posicions nostres fonamentades en la democràcia i en l’expressió del poble de Catalunya’.

Mas ha recomanat que, arribat aquest punt, ‘si es trenquen aquestes costures’, als catalans els ‘interessa portar un vestit el més ampli i còmode possible’. ‘Això requerirà molta capacitat de raonament, molta solidesa jurídica i molta empenta i coratge per part del país’, ha conclòs.

Segons el president, la conjuntura global fa que Catalunya estigui ‘en un moment delicat pel nostre autogovern’. ‘La dinàmica europea, si va bé, concentrarà molt de poder a Europa, però això provocarà ‘cuetades’ dels estats tradicionals, que veuen que se’ls escapa una part de la sobirania i poder cap a Brussel·les i que tenen por que se’ls hi vagi una altra part de sobirania cap al que diuen la perifèria’.

Mas ha demanat al Consell de Garanties Estatutàries que ‘analitzi la constitució espanyola en el sentit més obert i ampli possible per encaixar l’autogovern de Catalunya, i que analitzi les normes estatutàries i l’estatut de Catalunya per encaixar-hi la major sobirania i capacitat pròpia’.

Cal recorar que la setmana passada va avisar en una entrevista al ‘Financial Times’ d’un divorci entre Catalunya i Espanya, si el govern de Mariano Rajoy tombava el pacte fiscal.

I poc abans el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, aclaria una carta al director del New York Times titulada ‘The view from Barcelona’ que és l’adminstració de l’estat la principal responsable del dèficit espanyol i no les comunitats autònomes.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any