Mas al Financial Times: ‘Volem ser l’Holanda del sud, i podem ser-ho’

  • Diu no veu cap raó per què Catalunya no hauria d'esdevenir un estat com Finlàndia, Dinamarca o Holanda

VilaWeb
Redacció
17.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista al Financial Times avisa d’un divorci entre Catalunya i Espanya, si el govern de Mariano Rajoy tomba el pacte fiscal.

La demanda del pacte fiscal ‘arribarà a la taula del senyor Rajoy el 2012 o a principi del 2013’, i una negativa pot impulsar l’independentisme, continua dient-hi el president Mas: ‘Si l’estat espanyol ens nega el respecte i l’ajuda, el sentiment que Catalunya necessita el seu propi estat continuarà creixent’, perquè ‘l’status quo no funciona’.

 

En paraules de Mas, els catalans ‘tenen la sensació, i tenen raó, que no els respecten la identitat o la llengua, i que no reben suport en matèria econòmica i social… Per tant, el nostre projecte a curt termini és la sobirania fiscal. I a llarg termini, ja ho veurem’; i és que ‘Catalunya no pot continuar suportant el drenatge fiscal que tenim actualment, que equival a un 8 o 9% del PIB cada any.’

A més a més, el president hi assegura que no veu cap raó per què Catalunya no hauria de poder esdevenir un estat com Finlàndia, Dinamarca o Holanda: ‘Volem ser l’Holanda del sud, i podem ser-ho.’ Però puntualitza que la societat catalana encara està dividida sobre la qüestió de la independència.

Ara, pel corresponsal del Financial Times, la independència és un ‘objectiu poc realista a curt termini, mentre que hi ha un fort suport de tots els sectors per un nou pacte fiscal amb la resta d’Espanya que millori la càrrega de l’economia local’. 

Segons el diari, el pla de Mas és d’aconseguir un pacte fiscal que permeti a Catalunya de ser ‘responsable dels seus propis impostos’ i aconsegueixi que ‘es redueixin a la meitat les transferències que ha de pagar al govern central en serveis com defensa o fons de solidaritat en favor de les parts més pobres del país’. 

‘Amb l’autogovern en marxa, els catalans volen el seu nou acord’, diu el FT. I Mas: ‘Si Espanya ens ajuda, la societat catalana no és contrària a pertànyer-hi, tot i que sí que hi ha una part de la gent que és clarament favorable a la independència.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any