El govern cedeix a les pressions del PP i destitueix el delegat a Berlín

  • Vol restar pes polític a les delegacions · El substitut serà de l'òrbita d'Unió

VilaWeb
Redacció
08.12.2011 - 12:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català destituirà dimarts que ve al consell de govern el seu delegat a Berlín, Martí Estruch, nomenat per l’anterior govern l’abril del 2008. Aquest cessament es pot entendre com a conseqüència de l’acord del govern amb el Partit Popular per aprovar els pressupostos del 2011, segons el qual Mas es comprometia a restar pes polític a les delegacions i a reduir-ne l’estructura, de manera que tinguessin un perfil exclusivament de promoció econòmica i de suport a empreses. Reforça aquesta hipòtesi el fet que el govern es trobi aquests dies en plenes negociacions per a tirar endavant el pressupostos del 2012.

Estruch serà substituït per un nou delegat de perfil no polític, que previsiblement no tindrà funcions diplomàtiques de promoció cultural i política de Catalunya. Encara no ha transcendit el nom del nou delegat, però sí que sap que serà de l’òrbita d’Unió Democràtica, per la pressió exercida aquests darrers mesos del partit dirigit per Josep Antoni Duran i Lleida per a tenir presència a les delegacions. Aquest nou delegat, d’altra banda, no serà nomenat pel govern, i per tant no serà un alt càrrec, sinó que s’incorporarà en règim laboral, amb un contracte.

Amb el cessament d’Estruch, el govern ja només manté dos dels sis delegats a l’estranger nomenats per l’executiu de José Montilla: Andrew Scott Davis a Nova York i Jordi Font a Buenos Aires. Estruch (Lovaina, Bèlgica, 1968) és periodista i havia estat cap de redacció de VilaWeb, director d’Anàlisi i Prospectiva de la Universitat Oberta de Catalunya i cap de Comunicació i Premsa del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació. La seva trajectòria com a delegat s’ha caracteritzat per una important tasca diplomàtica en el posicionament de Catalunya a Alemanya i en la difusió de la cultura catalana. Destaquen, entre molts d’altres, actes significatius com el primer correfoc a Alemanya en la Nit dels Museus berlinesa, la visita de Baltasar Porcel a Berlín poc abans de morir (Mail Obert de Martí Estruch), i la celebració de Sant Jordi amb Llach i la cantant i actriu Hanna Schygulla.

En aquest primera any de nou govern, també han estat cessats Xavier Solano, Apel·les Carod Rovira i Albert Moreno, delegats a Londres, París i la Unió Europea, respectivament, que han estat substituïts per Josep Manuel Suàrez (Londres), Miquel Vila Regard (París) i Joan Prat (Unió Europea).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any