CiU i PP segellen l’acord pel pressupost de la Generalitat

  • El PSC diu que CiU ha pactat amb el PP perquè ha volgut · ICV recrimina a Mas que pacti amb un partit que menysprea l'autogovern · ERC creu que el pacte sortirà car a Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pressupost de la Generalitat (pdf) podrà tirar endavant en el pròxim ple al parlament gràcies a l’acord a què han arribat CiU i PP perquè els populars s”abstenguin en la votació. Tots dos partits van acabar de negociar dijous al vespre un paquet de mesures en l’àmbit sanitari per enllestir l’acord, que avui la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, va anunciar ahir. El govern, doncs, ha cedit al PP el protagonisme en l’explicació de les condicions i els termes de l’acord.

El president de la Generalitat, Artur Mas, per la seva banda, va declarar ahir que l’acord de pressupostos amb el PP ‘no és una reedició del pacte del Majestic’ perquè es produeix ‘en altres circumstàncies i en una altra època amb altres actors’. Mas va recordar que va fer un oferiment per als pressupostos no només al PP, sinó també al PSC i a ERC, dues formacions que van preferir ‘mirar cap a una altra banda’ i no permetre amb la seva abstenció que s’aprovin els comptes de l’executiu.

El PP ha imposat tot un seguit de condicions, que ahir va resumir en vuit punts, per abstenir-se en la votació del pressupost i permetre’n l’aprovació. Alícia Sánchez Camacho els va explicar: hi haurà enguany una reducció del 10% de les entitats públiques empresarials i una retallada de l’aportació pressupostària del 20%. La resta de la legislatura el govern es compromet a reduir el 25% d’aquestes entitats. Segons Camacho, aquesta retallada tindrà un impacte d’estalvi de 1.200 milions.

A més, CiU s’ha avingut a presentar un pla de reestructuració de les delegacions a l’exterior de la Generalitat, reduint-ne el nombre i reconvertint-les, de tal manera que tinguin un paper merament de projecció econòmica i empresarial.

L’oposició retreu a CiU el pacte amb el PP pel pressupost

Els partits de l’oposició del Parlament de Catalunya van criticar ahir amb duresa el pacte de CiU amb el PP pel pressupost de la Generalitat del 2011. Van reconèixer la legitimitat del pacte, però van acusar CiU d’haver-se decidit per aquesta aliança tot i tenir altres opcions.

‘Han pactat el pressupost amb el PP perquè han volgut i perquè mai no han volgut pactar-lo amb ningú més’, va declarar el president del grup socialista al parlament, Joaquim Nadal, que va voler deixat clar que el seu grup ‘no s’ha assegut mai en una taula de negociació tal i com s’entén una negociació, perquè no hi ha hagut la voluntat d’un acostament negociador’.

Per altra banda, el president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera va acusar CiU d’haver engrandit el PP a Catalunya i va criticar ERC i PSC per buscar les ‘engrunes’ d’un acord que ha titllat de ‘pacte de la vergonya’. Herrera va criticar el pacte de CiU amb un partit que ‘menysprea i recull signatures contra l’autogovern i que combat la llengua’.

Per Puigcercós, el pacte pressupostari va en contra dels interessos de Catalunya. És de l’opinió que el que ha sortit barat a CiU, sortirà car a Catalunya. El president d’ERC també va dir que el pacte entre populars i convergents és legítim però que no es pot oblidar l’extermini del català que estan fent els primers en alguns territoris.

El secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, va acusar CiU de permetre l’entrada d’un ‘cavall de troia’, referint-se al PP, que controlarà a partir d’ara la política catalana. Bertran va acusar el govern de preferir un PP que minvarà dia a dia la política catalana, la convivència i l’autogovern, en comptes d’optar per la majoria independentista que existeix a la cambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any