Detinguts sis encausats pels fets al Parlament que s’havien presentat voluntàriament als jutjats

  • Les primeres declaracions a l'Audiència espanyola han quedat ajornades fins demà

VilaWeb
Redacció
06.10.2011 - 16:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dotze imputats per l’Audiència espanyola pels aldarulls al parlament del 15 de juny s’han personat voluntàriament a la Ciutat de la Justícia, acompanyats dels advocats, amb la intenció de facilitar els respectius domicilis i que la citació judicial els arribés directament, de manera que no fos necessari que els detinguessin. Tanmateix, els mossos els han retingut, juntament amb periodistes, i després han detingut sis d’aquests imputats i se’ls han endut

ERC ja ha demanat la compareixença del conseller d’Interior, Felip Puig, perquè doni explicacions sobre les detencions a la Ciutat de la Justícia.

D’una altra banda, el jutge de l’Audiència espanyola Eloy Velasco ha ajornat fins demà la declaració del primer dels vint-i-dos encausats pels aldarulls del 15 de juny al parlament (vídeo). L’advocat del primer compareixent s’ha posat en contacte amb el jutjat central d’instrucció número 6 per dir que el seu client no havia anat a Madrid perquè creia que havia estat citat per demà. Arran de l’explicació, el jutge ha acordat ajornar la diligència fins demà, i prendre declaració a aquest encausat juntament amb les altres quatre persones que tenen previst de declarar demà a partir de les onze del matí. Un sisè encausat ha estat citat per a dimarts.

En total, Velasco ha citat vint-i-dos identificats, tot i que ahir al vespre els mosso tan solament n’havien detingut i citat deu. El jutge els prendrà declaració per decidir si els acusa d’un delicte contra alts organismes estatals per haver participat en la protesta del 15 de juny.

Aquell dia els manifestants van impedir l’entrada dels diputats al parlament, alguns dels quals foren escridassats, insultats, empesos, escopits o ruixats de pintura. La sanció per un delicte contra un alt organisme de l’estat pot arribar als cinc anys de presó.

Crítiques al procés

El procediment dels mossos ha estat molt criticat, no solament pel moviment del 15-M, sinó també per entitats socials, sindicats i per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona. Els mossos han detingut alguns dels identificats, els han duts a comissaria per prendre’ls les dades i les empremtes, abans de donar-los la citació del jutge i de deixar-los anar. Els moviments social diuen que el procediment de la detenció no és necessari per a lliurar una citació judicial. Segons Interior, els mossos s’han limitat a complir les ordres del jutge de l’Audiència espanyola.

Assemblees, sindicats i entitats socials de Barcelona consideren que aquest procés és ‘jurídico-polític’ i que les actuacions judicials són ‘un atac al conjunt del moviment 15-M, que té un suport social molt gran’. Concretament, la FAVB, ha demanat que se suspengués l’operació i que s’arxivessin les diligències, ha retret als mossos que haguessin practicat detencions ‘amb l’excusa de lliurar les citacions judicials’, i que ‘el conseller Felip Puig, tal volta desitjós de revenja, provés d’intimidar’ el moviment’.

Tant la FAVB com el comunicat conjunt de les ‘organitzacions barcelonines critiquen el procés judicial. D’una banda, recorden que el procés ha estat incoat per l’Audiència espanyola, ‘un estament judicial hereu del franquisme’, i d’una altra, que l’ha incoat arran d’una denúncia de l’associació d’extrema dreta Manos Limpias.

Per a contestar aquestes detencions ja hi va haver dilluns una manifestació al centre de Barcelona, i avui, coincidint amb les primeres declaracions al jutge, se’n farà una altra a la plaça de Catalunya, a les set d’horabaixa. El procés judicial també té molt de ressò a les xarxes socials, i es pot seguir a Twitter sota l’etiqueta #15Mlliure.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any