Una participació rècord als referèndums d’Itàlia suposa un dur revés per a Berlusconi

  • Han assolit un 58% de participació i, per tant, són vinculants · Els italians han refusat la privatització de l'aigua i l'encariment de les tarifes, l'energia nuclear i la llei de legítim impediment, que permetia al primer ministre no acudir als judicis

VilaWeb
Redacció
13.06.2011 - 17:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nou revés a Berlusconi en tan sols dues setmanes. Després dels resultats a les eleccions municipals, que li van fer perdre les batllies de Milà i Nàpols, entre d’altres, els italians han votat massivament als quatre referèndums convocats aquest cap de setmana. La participació ha estat del 58%, superant amb escreix el 50% necessari que dota la consulta de caràcter vinculant. I el resultat ha estat clar: un 95% de les paperetes han refusat la privatització de l’aigua i l’encariment de les tarifes, l’energia nuclear i la llei de ‘legítim impediment’, que permet al primer ministre no acudir als seus processos penals.

Berlusconi havia fet una crida a la ciutadania perquè no anès a les urnes. Però els italians s’han mobilitzat massivament i el primer ministre ja ha recongut la derrota. Ara alguns partits de l’oposició ja han demanat la seva dimissió.

S’acaba la immunitat

Amb els resultats del referèndum sobre la taula, el govern té l’obligació ara e derogar la llei que ha permès fins ara a Berlusconi i als seus ministres de deslliurar-se d’alguns processos penals, al·legant motius d’agenda institucional. La llei d’immunitat judicial ja va ser invalidada de forma parcial al gener pel Tribunal Constitucional italià. Si la derogació es fa aviat, però, Berlusconi no podrà fer prevaler els compromisos institucionals per no haver d’anar als quatre judicis que té pendents davant el tribunal de Milà.

Sobre les nuclears, una consulta controvertida

La consulta sobre l’energia nuclear és una iniciativa sorgida després del cas de l’accident a la central japonesa de Fukushima, promoguda per uns quants col·lectius ecologistes, el Partit Democràtic i Itàlia dels Valors. Berlusconi va pretendre desviar l’atenció creant un decret llei que prohibís la construcció de noves centrals el proper any, aturant així, només temporalment, la construcció de quatre centrals previstes en territori italià que va pactar amb Nicolas Sarkozy. Era la seva estratègia per apaivagar el clima anti-nuclear i evitar, així, la tercera pregunta del referèndum. La inclusió de la qüestió sobre l’energia nuclear al referèndum va quedar en mans del Tribunal Constitucional, que el 7 de juny va considerar que s’havia d’admetre, en contra del parer del govern de Berlusconi.

La majoria de partits de l’oposició i d’organitzacions socials i cíviques havien fet crides i manifestacions a favor de la participació. Aquest cap de setmana, diversos activistes van acudir a les platges italianes amb cartells demanant a tothom que anés a votar.

Referèndum previ a Sardenya

El referèndum sobre el futur de les nuclears té un precedent en la consulta que es va fer el 15 de maig a Sardenya. La Regió de Sardenya va organitzar un referèndum consultiu que preguntava als illencs si eren contraris a la instal·lació de centrals nuclears i de magatzems de residus radioactius. Un 97,13% dels 880.000 sards que van passar per les urnes (el 59,5% del cens) van votar sí a la prohibició d’infrastructures atòmiques, amb el president sard, Ugo Cappellacci, al capdavant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any