El Suprem també prohibeix a Bildu de presentar-se a les eleccions

  • Nou magistrats voten a favor de la impugnació que demanaven la fiscalia i l'advocacia de l'estat i sis, contra

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.05.2011 - 23:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de tot un dia de deliberacions, els magistrats de la sala especial del Tribunal Suprem espanyol han decidit que les 254 candidatures de Bildu, integrades majoritàriament per EA i Alternatiba, tampoc no puguin presentar-se a les eleccions municipals del 22 de maig. Nou magistrats han votat a favor de la impugnació presentada per la fiscalia i per l’advocacia de l’estat i sis, contra. Un altre proposava de prohibir algunes llistes i permetre’n unes altres.

Les impugnacions presentades per l’advocacia de l’estat i la fiscalia, depenents del govern espanyol, del PSOE, arguentaven que les llistes de Bildu eren un instrument per permetre l’entrada a les institucions de Batasuna. El govern espanyol considera Bildu el ‘pla B’ de Batasuna per a poder-se presentar a les eleccions, després de la prohibició, el 24 de març passat, també del Tribunal Suprem espanyol, de prohibir la inscripció de Sortu en el registre de partits per a presentar-se a les eleccions.

Concretament, l’advocacia de l’estat deia que la coalició d’EA i Alternatiba era ‘un imperatiu d’ETA’ i que dirigents de Batasuna ‘de primer nivell’ havien dirigit la configuració de les llistes electorals; i la fiscalia, que la creació de Bildu responia a ‘una estratègia paral·lela dissenyada per ETA i Batasuna’. De fet, el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va considerar públicament que Bildu formava part de l’estratègia d’ETA.

Però ni el lehendakari, el socialista Patxi López, no estava pas d’acord amb aquesta consideració: va desvincular Bildu d’ETA, va recordar la trajectòria democràtica d’EA i d’Alternatiba i va avisar del paper compromès i complicat que tenia la justícia a l’hora de prendre una decisió sobre la impugnació de les llistes de la coalició.

Les primeres reaccions

Bildu ha convocat una conferència de premsa per aquest dilluns a les 11.30 per a valorar la decisió del Suprem. La coalició podrà presentar un recurs al Tribunal Constitucional, que s’haurà de pronunciar abans de dijous a la mitjanit. Per part del govern espanyol encara no hi ha hagut cap reacció pública, però el PP sí que s’ha afanyat a celebrar la prohibició de les llistes, dient que era un triomf de la democràcia i de l’estat de dret.

Nou agrupacions d’electors es podran presentar

Juntament amb les llistes de Bildu havien estat impugnades dinou agrupacions d’electors, de les quals nou podran presentar-se a les eleccions, segons que han decidit per unanimitat els magistrats del Suprem.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any