Campionat mundial de Scrabble en català

  • Mataró acull el quart campionat en commemoració dels vint anys del joc en la nostra llengua

VilaWeb
Redacció
02.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Són 54 els participants que aquest cap de setmana competiran en el IV Campionat Mundial de Scrabble en català, que se celebra a Mataró. Els jugadors disputaran 10 rondes entre els dos dies, tot seguint el sistema suís.

El campionat està organitzat per la Unió Faristolaire i la Federació Internacional de Scrabble en Català, amb el suport de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de l’Ajuntament de Mataró i la col·laboració d’Òmnium Cultural Mataró-Maresme, la llibreria Robafaves i Mattel.
S’ha triat Mataró com a seu del campionat en commemoració del vintè aniversari de la versió catalana del Scrabble. El 1990, l’empresa mataronina Joguines Borràs Plana, a instàncies de l’expert en jocs Oriol Comas i amb l’assessorament del lingüista Lluís de Yzaguirre, en va fer la primera edició, i és també Mataró on es va disputar el primer campionat de Scrabble en català, l’any 2005. Des de llavors, se n’han convocat tres amb caràcter biennal.
Des que el Scrabble en català va aparèixer, han proliferat federacions, colles i campionats organitzats al voltant d’aquest joc. Fins i tot hi ha una aplicació per jugar-hi a través d’Internet. En aquesta quarta edició del campionat mundial hi prendran part personalitats com Miquel Sesé (primer campió del món), Màrius Serra (mestre enigmista i subcampió del món el 2007) i Anna Genís.

El Scrabble és un joc lingüístic, creat per la casa Hasbro en la seua versió original. L’objectiu del joc és acumular la màxima puntuació possible formant paraules en una graella de 15×15 caselles, algunes de bonificades, tot fent servir fitxes individuals que s’agafen aleatòriament. El joc es ven en 121 estats i n’hi ha versions en 29 llengües diferents.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any