El català arriba al senat espanyol al cap de trenta anys

  • La sessió d'avui és la primera en què es podrà parlar en llengües diferents de l'espanyola · El congrés no reconeix aquest dret als diputats

VilaWeb
Redacció
18.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El català, l’èuscar i el gallec es podran fer servir, des d’avui, en les sessions del senat espanyol, d’acord amb la reforma del reglament (en castellà, pdf) que es va aprovar el mes de juliol de l’any passat. És la primera vegada, des de la transició constitucional espanyola, ara fa trenta anys, que s’accepta una normativa multilingüe en una de les cambres de l’estat. El nou reglament es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups, llevat del PP i d’UPN.

Però aquesta modificació de les normes de funcionament no afecta tota la sessió plenària. Els senadors hauran de continuar fent les preguntes als membres del govern espanyol en castellà; també les interpel·lacions, que no podran fer-se en cap més llengua. El canvi afecta únicament les mocions i les mocions consegüents a una interpel·lació.

Entesa, CiU, BNG, PNB i el grup mixt, que procedeixen de territoris de llengua no espanyola, han dit que farien les intervencions en l’idioma propi. No se sap què faran els senadors del PSOE i del PP de territoris de llengua no espanyola.

Els portaveus d’Entesa i CiU han coincidit en la necessitat de normalitzar l’ús de les llengües al senat. Per Jordi Vilajoana (CiU) si el català es parla ‘a l’ascensor, al bar i als passadissos del senat, també s’ha de poder fer servir en un ple… I no farem cap festa especial, perquè el fet ha de tenir el grau més alt de normalitat possible.’

El senador d’Entesa Catalana de Progrés, Ramon Aleu, obrirà el foc amb la primera intervenció en català sobre els mecanismes que pensa activar el govern espanyol per superar el fracàs escolar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any