Zapatero amenaça d’intervenir ‘si les autonomies no compleixen’

  • Els partits espanyols aprofiten la crisi per atacar l'autonomia · Els partits, tret del PSC, reclamen més autogovern o la independència i deploren que hi hagi cap retallada · PP i Ciutadans advoquen per cedir competències a Madrid

VilaWeb
Redacció
17.01.2011 - 09:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació de crisi econòmica que viu l’estat espanyol ha estat aporfitada tant pel PP com pel PSOE per atacar i qüestionar el model actual de l’estat de les autonomies, dient que és insostenible. Avui hi insisteix el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, que, en una entrevista que publica el Financial Times, declara: ‘Les autonomies han de complir les seves obligacions, perquè, si no, el govern actuarà’.

Zapatero afegeix: ”Cap comunitat autònoma pot emetre deute sense el nostre suport ni l’autoritat del govern central. O sigui que nosaltres tenim la clau’, ha afegit el president espanyol.

Aquestes paraules arriben després d’un cap de setmana en què hi ha hagut declaracions de José María Aznar per a retallar l’autogovern i insinuacions en aquest mateix sentit des del PSOE.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha declarat avui a TV3 que una retallada de les autonomies seria contraproduent i que el primer que caldria aprimar és l’estructura de l’estat espanyol.

Mas i Duran demanen que ‘es reobri de veritat’ el debat de les autonomies

Artur Mas, va dir dissabte que Catalunya sencera es plantaria contra qualsevol retallada de l’autogovern. I el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran, va desafiar ahir PP i PSOE a ‘reobrir de veritat’ el debat de les autonomies i a tenir ‘coratge per recuperar el sentit de les autonomies’. Duran va dir que, si volen, ‘eliminin el cafè per tothom, però que no toquin ni una sola competència de Catalunya’. Duran Lleida va recordar que originalment hi havia dues modalitats d’autonomia: una per a les comunitats històriques i una per a la resta de regions. ‘Va ser el PSOE qui va apostar pel cafè per tothom, un error’, ha reblat.

El Bloc diu que l’estat viu una deriva neocentralista i que el que cal suprimir són les províncies i les diputacions

El secretari general del Bloc Nacionalista del País Valencià, Enric Morera, també va criticar en declaracions a VilaWeb ‘la dervia neocentralista de l’estat, promoguda pel PP i incentivada i seguida pel PSOE’. Morera va voler deixar clar que l’autonomia del País Valencià ‘no existeix gràcies a la constitució, sinó que ve d’abans del 1707, i que en tot cas la constitució el que ha fet és reparar mínimament aquella autonomia històrica; el que no podem és anar enrere’. Per Morera, les administracions que caldria eliminar són les províncies i les diputacions.

El PSM alerta que el discurs de PP i PSOE amaga un atac als serveis socials bàsics

Biel Barceló, secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, diu a VilaWeb que ‘PP i PSOE amaguen, d’aquesta manera, la involució del nacionalisme espanyol’. ‘Ataquen les autonomies, però se’ls hauria de demanar què han fet ells, que són els qui les han gestionades’, es demana Barceló, que afegeix: ‘El que no diuen és que el discurs del PP i de PSOE amaga un atac als serveis socials bàsics, perquè prop del 80% dels pressupostos dels governs autonòmics es destinen a la gestió d’educació, salut i serveis socials. Per tant, s’hauria de reduir la despesa social, i això és impresentable’. Per a Barceló, tot plegat demostra que el ‘café para todos’ que sempre ha venut l’estat ‘no té cap sentit’ i que PP i PSOE ‘busquen fer un estat encara més centralitzat’.

ICV considera ‘aberrant’ que ara es plantegi modificar la constitució per retallar competències

La portaveu d’ICV, Laia Ortiz, va qualificar d”incomprensible i aberrant’ que ara es plantegi la modificació per a reduir les competències autonòmiques quan per a qualsevol altra qüestió s’ha presentat com un text intocable. Ortiz va dir que són cíniques i ‘de poca intel·ligència política i econòmica’ les propostes tant del PSOE com de l’ex-president espanyol José María Aznar.

Puigcercós diu que el govern no podrà plantar cara

Puigcercós, per la seva banda, va reiterar l’oposició a qualsevol retallada de l’autogovern i va afegir que veu inviable que el govern d’Artur Mas pugui plantar cara a l’homogeneïtzació de les autonomies de l’estat espanyol ‘perquè ha atorgat a Unió Democràtica la representació a Madrid i el departament de Justícia a una consellera contrària a les consultes sobre la independència.’ Puigcercós demana a Mas que convoqui els partits catalans que vulguin donar conjuntament una resposta als atacs dels partits espanyols.

Solidaritat diu que l’ofensiva centralista ja fa mesos que dura i que es demostra una vegada més que dins d’Espanya no hi ha res a fer

El portaveu parlamentari de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, recorda que ja fa temps que dura aquesta ofensiva centralitzadora, com demostren les sentències dels tribunals Constitcuional i Suprem i diu que amb Espanya no hi ha negociació possible. ‘Catalunya és una comunitat de règim comú, com les altres, i això no canviarà si no hi ha un trencament definitiu’. Per López Tena, per qui s’ha demostrat per enèsima vegada que Catalunya no pot quedar-se dins d’Espanya, les declaracions de Mas, dissabte, i Duran, diumenge, ‘no són més que gesticulacions, perquè saben perfectament que dins d’Espanya no hi ha res a fer per millorar l’autogovern’.

PSC i PP acusen Mas de buscar-se enemics

El secretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, per la seva part, va dir en una entrevista amb Catalunya Informació que el model autonòmic no perillava pas i va acusar Mas de buscar enemics enlloc de complicitats. Per la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, sí que cal una reforma de les administracions públiques perquè el sistema actual ‘té un sobrecost i no funciona’. Camacho també va acusar Mas de cercar la confrontació amb Espanya.

D’aquesta manera, el PSC es queda sol en la defensa de l’estat actual de les autonomies, car la resta de partits reclamen més autogovern o la independència i PP i Ciutadans advoquen per cedir competències al govern central.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any