El Barça també guanya fora del camp

VilaWeb
Redacció
10.01.2011 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Barça, amb Pep Guardiola, també obté grans victòries fora del camp. Leo Messi ha rebut el premi Pilota d’Or de la FIFA, la fusió dels dos trofeus més importants del futbol internacional: el Jugador de l’Any de la FIFA i el Pilota d’Or concedit anualment per la revista francesa France Football. El jugador argentí, per cert, els va obtenir tots dos l’any passat. En segona i tercera posicions han quedat dos companys d’equip: Xavi Hernández i Andrés Iniesta. Mai en la història del trofeu que el màxim organisme de futbol internacional atorga des de 1991 als millors jugadors i jugadores de l’any, els tres candidats no havien estat d’un mateix club. Al Pilota d’Or, atorgat des de 1956, tan sols el Milan ho havia aconseguit: el 1988, amb els jugadors neerlandesos Marco van Basten, Ruud Gullit i Frank Rijkaard, i el 1989, amb Marco van Basten, Franco Baresi i Frank Rijkaard.

Tornant al FIFA World Player, el Barça és l’equip més ben classificat en el rànquing total. Des de 1991, set jugadors blau-grana han quedat primers (Romário, 1994; Ronaldo, 1996; Ronaldo, 1997; Rivaldo, 1999; Ronaldinho, 2004; Ronaldinho, 2005, i Messi, l’any passat), sis vegades segons (Stóitxkov, 1992; Romário, 1993; Stóitxkov, 1994; Figo, 2000, i Messi, 2007 i 2008) i quatre vegades tercers (Rivaldo, 2000; Eto’o, 2005; Ronaldinho, 2006, i Xavi, 2009). Per darrere del Barça, en el còmput global del FIFA World Player, hi ha el Reial Madrid (amb quatre jugadors en primera posició, quatre en segona i tres en tercera), el Juventus (quatre primeres posicions i dues de terceres) i el Milan (tres primeres posicions, dues de segones i una de tercera).

Finalment, la llista de blau-granes que han guanyat el veterà trofeu de la revista francesa és formada per Luis Suárez (1960), Johan Cruyff (1974), Hristo Stóitxkov (1994), Rivaldo (1999), Ronaldinho (2005) i Leo Messi (2009).

FIFA Pilota d’Or

El premi FIFA Pilota d’Or es va instaurar el 5 de juliol de 2010 i és fruit de la unificació del Jugador de l’Any de la FIFA i el Pilota d’Or de ‘France Football’. El primer era un premi individual que la Federació Internacional de Futbol Associat (FIFA) va instaurar el 1991 per a reconèixer cada any el millor jugador i la millor jugadora del món. El premi es decidia mitjançant les votacions dels capitans i entrenadors de totes les seleccions de federacions afiliades a la FIFA. Cada capità i seleccionador havia de votar tres jugadors: atorgava tres punts al primer classificat, dos al segon i un punt al tercer. El Pilota d’Or, per la seva banda, va distingir del 1956 al 2009 el millor jugador de futbol a Europa. El jurat, el formaven periodistes europeus especialitzats, cadascun representant un estat, que havien d’elegir els cinc jugadors preferits d’entre la llista de cinquanta que havia elaborat prèviament la redacció de ‘France Football’. El primer jugador elegit per cada periodista rebia cinc punts, el segon quatre i així progressivament.

En el cas del nou guardó estrenat enguany per Messi, el sistema de selecció combina el dels dos trofeus precedents: inclou el vot d’entrenadors i capitans de seleccions i, alhora, el de periodistes especialitzats.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any