Mas promet ‘plena fidelitat al poble de Catalunya’

  • Trenca la fórmula protocolària de promesa del càrrec per a transcendir l'estatut i la constitució espanyola · És previst que anunciï a la tarda la llista dels consellers

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.12.2010 - 12:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 129è president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, investit dijous, ha pres possessió oficial del càrrec aquest migdia, en un acte solemne al saló de Sant Jordi al Palau de la Generalitat. Mas ha pronunciat un discurs amb referències a la seva trajectòria, en què s’ha presentat com un ‘humil servidor del país’ i que serà president amb ‘dedicació, humilitat i il·lusió’, remarcant el moment delicat que viu el país. ‘Tinc molts més deures que complir que no drets que reclamar. Tinc moltes més ganes de servir a Catalunya que no de ser servit, ha reblat. Mas ha agraït el traspàs de poders ‘impecable’ de José Montilla, poques hores abans d’anunciar la composició del futur executiu.

Després d’un breu discurs en què ha citat Jaume Vicens Vives, José Montilla ha imposat la medalla de president de la Generalitat a Artur Mas, que ha promès el càrrec, prometent plena fidelitat al poble de Catalunya, trencant d’aquesta manera la fórmula protocolària de prometre el càrrec amb el compliment de l’estatut i de la constitució espanyola.

Mas ha començat la seva intervenció agraint a Montilla ‘l’impecable traspàs de poders, signe de continuïtat i de plena normalitat institucional en un moment en què calen aquests gestos’. Tot seguit ha fet un repàs a la seva trajectòria política, fins arribar a acomplir el millor dels seus somnis. Ha afegit que se sentia amb deute amb ‘el pòsit de confiança que han dipositat en nosaltres’ i amb el país. En aquest sentit, ha declarat: ‘Tinc molts més deures que complir que no drets que reclamar. Tinc moltes més ganes de servir a Catalunya que no de ser servit’.

‘Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra’

Ha reconegut que arribava en un moment delicat pel país i que hi havia la sensació que els problemes eren més grans que no les solucions. Per això, s’ha fet seu un lema mariner: ‘Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra’. I ha reclamat que cadascú que tingui capacitats en aquest país té el deure moral de posar-les sobre la taula al servei de Catalunya. ‘No em sento un alliberador, sinó un constructor de Catalunya, del país, de la nació catalana’, ha dit. I ha conclòs: ‘Avui em sento una baula més de la cadena que va començar fa més de mil anys, que ha de continuar i que ens hem de sentir humils servidors del país’.

Després del discurs, Mas ha sortit al balcó de la Generalitat, acompanyat de la seva muller, Helena Rakosnik, de Jordi Pujol i de Josep Antoni Duran i Lleida, i s’ha adreçat als ciutadans que s’havien aplegat a la plaça de Sant Jaume, amb qui ha cantat els Segadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any