Mas, investit president de la Generalitat de Catalunya

  • Amb l'abstenció dels diputats del PSC · PP, ICV, Esquerra, Solidaritat i Ciutadans han votat contra la investidura

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.12.2010 - 13:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas és el 129è president de la Generalitat de Catalunya, mercès als vots favorables dels seixanta-dos diputats de CiU i a l’abstenció dels vint-i-vuit diputats del PSC. Tots els altres partits han votat negativament, inclòs Esquerra, que ahir va negociar fins a l’últim moment una possible abstenció. Mas ha emplaçat tots els partits a donar suport al futur govern ‘per les enormes dificultats’ d’aquests pròxims anys. I ha agraït la tasca feta als tres presidents que l’han precedit: Jordi Pujol, a qui ha agraït que confiés en ell; Pasqual Maragall, de qui ha destacat l’impuls que va donar al nou estatut, i José Montilla, de qui ha destacat la l’exemplaritat institucional (vídeo).

Els socialistes i CiU han signat aquest matí l’acord de cinc punts (pdf) per a fer possible aquesta investidura. Mas ha agraït ‘l’actitud positiva del PSC’, però no ha exclòs acords amb altres partits; de fet, ha demanat ajuda a totes les formacions per ‘les enormes dificultats que haurem d’encarar aquests anys’. També ha puntualitzat: ‘No és un acord de governabilitat ni garanteix l’estabilitat parlamentària del nou govern’.

El portaveu parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha volgut deixar clar que el grup dels socialistes no votarien a favor de la investidura d’Artur Mas: ‘No tindrà els vots favorables dels diputats del PSC, perquè ens abstindrem. Aquest és, estrictament, el sentit de l’acord que hem signat i que significa que la nostra abstenció facilitarà que avui sigui investit un no president de la Generalitat’. Així, ha insistit que a CiU li continuen mancant sis diputats i que l’acord no suposa cap garantia addicional. ‘No hi ha cap pacte d’estabilitat ni de governabilitat’.

Segons Nadal, era important llegir ‘adequadament’ els resultats de les eleccions i que el grup del PSC facilitava la investidura de Mas per responsabilitat política.

El vot negatiu d’Esquerra

Després de negociar ahir la possibilitat d’una abstenció d’Esquerra, Joan Puigcercós ha confirmat el vot contrari dels diputats republicans a la investidura d’Artur Mas com a president en segona volta. ‘Nosaltres hauríem volgut abstenir-nos’, ha dit Puigcercós, però ha lamentat falta de concreció de Mas en els seus plantejaments cap a ERC. Tot i el no d’aquest dijous, el líder republicà ha estès la mà al futur president de la Generalitat de cara a la propera legislatura. ‘La proposta que li vam fer la mantenim avui i demà per seguir treballant, no fem un pas enrere, la legislatura és molt oberta i necessària de treball conjunt i d’esforç conjunt’, ha dit, tant per la crisi econòmica com ‘pel que ve de Madrid’ en aplicació de la sentència del TC.

Per part d’ICV, Joan Herrera ha considerat aquest dijous que el pacte CiU-PSC va més enllà de la investidura i no és una bona notícia per a l’esquerra catalanista, tot i que sí que ho sigui per al PSOE. Durant el seu discurs en el segon dia de votació de la investidura de Mas, Herrera ha recordat que hi ha un analista que deia que al PSC ‘li ha faltat relat de govern, i potser ara li mancarà relat d’oposició’. El futur president de la Generalitat ha reiterat que el pacte amb els socialistes no és de legislatura. En tot cas, ha demanat a Herrera que no pensi en el PSOE, sinó en la molta gent de Catalunya que s’alegra que el PSC permeti la normalitat institucional.

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha criticat aquest dijous l’acord al que han arribat CiU i PSC perquè els socialistes catalans s’abstinguin en la segona votació. Sánchez-Camacho ha discrepat de CiU i PSC diguin que l’acord que han arribat no és de governabilitat i ha destacat que aquests acords són de legislatura. De fet, li ha traslladat a Mas que podia haver escollit altres opcions. No li ha dit explícitament que votarien en contra, però sí implícitament en el contingut de la intervenció de Sánchez-Camacho. Tot i això, li ha dit a Mas que seran responsables perquè que es necessita un Govern i una oposició que siguin forts.

Per part de Solidaritat, Joan Laporta ha acusat Mas de no tenir prou lideratge i de ser ambigu i de no ser prou humil per no haver reconegut, al seu parer, els errors i la responsabilitat de CiU en la crisi. Ha tornat a criticar l’aposta pel pacte fiscal de CiU, que considera que portarà Catalunya al fracàs.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any