L’ambaixada nord-americana considera Catalunya el major centre del terrorisme islamista del mediterrani

  • WikiLeaks revela que la comunitat islamista a Barcelona, Tarragona, L'Hospitalet, Badalona i Reus preocupa a Washington

VilaWeb
Redacció
11.12.2010 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Estats Units defineixen Catalunya com ‘el major centre mediterrani d’activitat de radicals islamistes’ i han instal·lat a Barcelona una seu dels serveis d’intel·ligència per controlar també el crim organitzat, també amb forta implantació.

Els serveis d’intel·ligència nord-americans estan preocupats per la ‘forta implantació de la comunitat paquistanesa i marroquina a Barcelona i l’efervescent activitat d’islamistes en localitats com Tarragona, L’Hospitalet, Badalona i Reus’. Així ho expliquen els documents de l’ambaixada nord-americana a Madrid filtrats per WikiLeaks i fet públics a través del diari espanyol ‘El País’ avui. Per combatre el terrorisme islamista i el crim organitzat, el govern dels EUA va crear l’octubre del 2007 una ‘multiagència d’intel·ligència’ a Barcelona.

Un informe secret de l’ex-ambaixador dels EUA a Madrid, Eduardo Aguirre, explica que l’alta immigració, tant legal com il·legal, des del nord de l’Àfrica (Marroc, Tunísia, Algèria), així com del Pakistan i Bangla Desh fa de Catalunya ‘un iman per reclutar terroristes’. L’informe, de fa tres anys, recull dades oficials, que estimen que a Catalunya hi vivien uns 60.000 pakistanesos, la majoria homes, solters i sense documentació, així com molts immigrants del nord da l’Àfrica. ‘Viuen al marge de la societat espanyola, no parlen la llengua, sovint estan aturats i tenen pocs llocs per practicar la seva religió amb dignitat’. Unes circumstàncies que, segons Aguirre, ‘proporcionen un terreny fèrtil per al reclutament de terroristes’. ‘Catalunya s’ha convertit en la primera base d’operacions per l’activitat terrorista’, conclou la filtració.

‘L’amenaça a Catalunya és evident. Els EUA han de saber qui i què circula per aquesta àrea entre Argèlia, Tunis, Rabat i el sud de França. El Consolat de Barcelona seria la plataforma ideal per la central, perquè té prou espai, comunicacions segures i una bona localització’, diu un dels cables.

Tràfic de drogues i xarxes criminals

L’informe assegura, a més, que Catalunya és la porta d’entrada als mercats europeus de la cocaïna d’Amèrica del Sud, el cànnabis del Marroc i l’heroïna de l’Afganistan. Segons un informe del Departament del Tresor nord-americà citat al document, l’estat espanyol és la base europea per blanquejar els beneficis dels traficants. ‘Funcionaris nord-americans i espanyols consideren que Barcelona és la base operacional per la distribució i el finançament dels càrtels de cocaïna colombians’, afirma el document.

El cable secret també cita l’aeroport de Barcelona com un dels més utilitzats per les màfies dedicades al tràfic de persones, segons informes nord-americans. ‘Les autoritats espanyoles ens diuen que màfies de xinesos, romanesos i albanokosovars s’han establert a Catalunya, s’estenen per la costa mediterrània i guanyen terreny’, explica la filtració citant grups amb entrenament militar i criminal que dirigeixen xarxes de prostitució; una organització criminal russa dedicada a la pornografia infantil; i grups ucraïnesos, lituans i xinesos establerts a Barcelona, Tarragona i València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any