La imatge de la setmana

  • David Carabén comenta dues fotos de l'actualitat: la seu de Wikileaks i el centre de control aeri de Gavà intervingut per la guàrdia civil

VilaWeb
David Carabén
09.12.2010 - 17:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Inspirats per dues de les imatges de la setmana, la seu des d’on funciona Wikileaks i un dels centres on treballen els controladors aeris intervinguts per la guardia civil, ens hem permès traduir l’inspiradíssim text que va fer l’any 1999 el copy James Sinclair per a la campanya europea de TBWA per a la Playstation.

“Durant anys he viscut una doble vida. De dia treballo, condueixo l’autobus, m’arromango les mànigues com la resta dels mortals. Però de nit visc una vida d’acceleració. De batecs perduts i d’adrenalina. I, si us he de ser franc, una vida de dubtosa moral. No negaré que m’he vist implicat en escenes de violència, que fins i tot hi he participat a voluntat. He mutilat i assassinat adversaris, no només en defensa pròpia. He exhibit menyspreu per la vida, per la integritat física i per les propietats. I he assaborit cada moment. Potser no us ho semblarà si veieu el meu aspecte, però he comandat exèrcits i he conquistat móns. I encara que per aconseguir aquestes coses he deixat de banda la moralitat, no me’n penedeixo. Perquè encara que he viscut una doble vida, almenys puc dir que he viscut. No subestimis el poder de la Playstation“.

Tal com ens indicava el magnífic spot de Frank Budgen i comprobem en les dues imatges, ens haurem d’anar acostumant a una certa vulgaritat en l’aspecte dels nous camps de batalla per als nostres herois i malvats globals. La vegetació tropical i selvàtica de la guerra de guerrilles del Che ha donat pas a una fredíssim centre de dades on s’hostatgen els servidors de Wikileaks, a Suècia. S’ha de fer servir molt la imaginació per veure en aquesta bunker gèlid ple de discos durs quelcom semblant als espectaculars centres secrets d’operacions de l’organització Spectra, contra la que lluitava James Bond. Hi ha qui ho fa…

Per altra banda, si algú s’esperava veure les torres de control dels aeroports com els nous castells embruixats, des d’on els controladors aeris manipulen les seves boles de cristall per intervenir en els nostres destins, s’haurà de conformar amb aquesta nau anodina i desangelada, que només un ull de bou ens pot fer semblar pertorbadora. És en edificis com aquest que operen la majoria de controladors aeris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any