GNU/Linux per a tothom

  • La distribució Ubuntu, nascuda fa tot just sis anys, és actualment una de les més utilitzades al món · En parlem amb Josep Gallart, membre de la comunitat d'usuaris catalana

VilaWeb
Redacció
27.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Ubuntu’ és una paraula de les llengües zulu i xhosa, parlades al sud de l’Àfrica, que ve a significar ‘humanitat envers els altres’. Però Ubuntu, des de fa sis anys, també és el nom d’una distribució del sistema operatiu GNU/Linux, basada en Debian, impulsada pel multimilionari sud-africà Mark Shuttleworth. El 10-10-2010 en va aparèixer la versió 10.10 i, com és habitual, s’ha celebrat amb festes de llançament a molts països. A casa nostra, la festa organitzada per la comunitat d’usuaris d’Ubuntu en català serà el 6 de novembre, al Centre Tecnològic i Universitari de Granollers.

Per parlar-ne hem convidat a l’Internauta Josep Gallart, membre de l’equip de difusió de la comunitat d’ubuntaires.

La primera versió d’Ubuntu va aparèixer el 20 d’octubre de 2004 amb la voluntat de fer més fàcil als usuaris novells la instal·lació i l’ús de GNU/Linux. Tant la programació com l’ús i la distribució d’aquest sistema operatiu són lliures i gratuïts. La intenció és que se’n facin actualitzacions cada sis mesos.

La comunitat catalana, aprovada oficialment el 2007, és una de les més actives del planeta. De fet, de les cinquanta versions traduïdes completes que hi ha d’Ubuntu, la catalana és la quinzena en percentatge de traducció. I un membre de Softcatalà, David Planella, és ara mateix el coordinador de totes les traduccions d’Ubuntu. La potència de la comunitat catalana en aquesta jove distribució, que ja és instal·lada a l’ordinador de la meitat dels usuaris de GNU/Linux, també es pot mesurar amb l’organització, l’any passat a Barcelona, de l’Ubuntu Developer Summit, l’aplec mundial de desenvolupadors d’aquest sistema operatiu.

Ací podreu sentir el programa en format mp3.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any