‘Cataluña-Espanya’, avui als cinemes

  • Es podrà veure a deu ciutats · El documental vol 'desmuntar tòpics'

VilaWeb
Redacció
23.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’estrena als cinemes el llarg-metratge documental ‘Cataluña-Espanya’, dirigit per Isona Passola (vegeu-ne el tràiler). Ha portat davant la càmera pensadors, filòsofs, polítics, humoristes i economistes perquè reflexionin i desmuntin molts dels tòpics que els espanyols tenen dels catalans. La directora diu que és un documental fet amb ‘sentit de l’humor’ i voluntat ‘desdramatitzadora’. El guió és de Joan Dolç i de Passola mateix.Passola, qui també és la productora de la pel·lícula, diu que és ‘àgil’, i respon a les crítiques dels qui l’han titllada de subjectiva dient: ‘És clar que és subjectiva, la llibertat és la suma de subjectivitats.’

La pel·lícula s’articula mitjançant les intervencions de diferents personatges que manifesten opinions diverses i oposades. Alguns d’aquests són: Toni Soler, Xavier Rubert de Ventós, Albert Boadella, José Alcalá-Zamora, Queipo del Llano, Luis María Ansón, Máximo… En total, hi apareixen ‘més de quaranta homes i dones raonant i sacsejant els nostres prejudicis sobre el sentit dels estats de les nacions’. Pel que fa a les conclusions que s’extreuen arran del visionat de la pel·lícula, Passola afirma que ‘són obertes i arriben per si soles’.

El referent: ‘La pilota basca’

‘Cataluña-Espanya’ té com a referent ‘La pilota basca’, del director basc Julio Medem. De fet, segons que explica la directora, la idea va sorgir a patir d’un dinar que va compartir amb Julio Medem poc després d’haver-ne estrenat la pel·lícula. Medem es mostrava sorprès de la quantitat de ‘reaccions furibundes’ que el film havia despertat. Passola explica que va pensar que ‘això no passaria aquí’ i fou llavors quan va començar a rumiar la possibilitat de fer una pel·lícula semblant.

Es projectarà a deu cinemes del Principat

La pel·lícula s’estrena avui, festivitat de Sant Jordi, a dotze cinemes de deu ciutats catalanes (Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Sabadell, Manresa, Vic, Mataró, Granollers i Olot). Isona Passola aconsella de veure-la com abans millor, car és possible que es retiri de les cartelleres dels cinemes després del cap de setmana. Pel que fa al públic potencial, diu que la pel·lícula va adreçada, sobretot, als joves ‘perquè es quedaran més tranquils i els hi cauran molts ídols’.

La directora

Isona Passola es va llicenciar en història contemporània. L’any 1990 va produir ‘Desperta Ferro!’, una pel·lícula de dibuixos animats. L’any 1992 va fundar Massa d’Or Produccions, la productora que ha fet ‘Cataluña-Espanya’. Des de 1997 imparteix un seminari de guió i producció a la facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL) de Barcelona.

Enllaços
Informació sobre la pel·lícula (pdf).
Bloc de la pel·lícula ‘Cataluña-Espanya’.
Bloc Club 7 Cinema de MésVilaWeb: Aviat: “Cataluña Espanya. La pel·lícula” (Isona Passola).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any