Pasqual Maragall presenta les seves memòries, en un gran acte, al Palau de la Música

  • A 'Oda inacabada', l'ex-president hi repassa la seva i vida i la seva carrera

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.12.2008 - 00:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat de Catalunya i ex-batlle de Barcelona, Pasqual Maragall, ha presentat al Palau de la Música Catalana ‘Oda inacabada’ (la Magrana), el llibre de les seves memòries, que va posar-se a la venda divendres. No ha estat una presentació habitual, com ja indicava l’assistència de molts polítics. Maragall ha tancat l’acte amb un discurs de vint minuts per a repassar una part de la seva trajectòria política i personal (vegeu el discurs íntegre en aquest vídeo).Maragall, en el seu discurs, ha reivindicat una manera de fer, la seva, que ha expressat amb la seva voluntat d’anar ‘en contra d’allò evident i previsible’. Fent una picada d’ull als seus ex-companys de partit, entre els quals hi havia el president de la Generalitat, José Montilla, Maragall ha instat el govern a aplicar ‘aquesta imprevisibilitat’. L’expresident ha assegurat haver tractat sempre ‘amb respecte’ els seus adversaris polítics, i ha negat haver actuat per ‘ressentiment’.

‘Sóc una persona afortunada. Visc a la mateixa casa on vaig néixer, envoltat de les persones estimades i gaudeixo d’afecte entre els meus conciutadans, cosa que em protegirà de tot oblit’. Amb aquesta cita del seu llibre, Maragall ha protagonitzat un acte emotiu, interromput en múltiples ocasions pels riures i aplaudiments dels 1.500 assistents que s’han aplegat al Palau.

Precedit per les intervencions dels seus amics Ferran Mascarell, Francesco Rutelli i Narcís Serra, i de la seva filla, Cristina Maragall, l’ex-president ha parlat de política, reivindicant la ‘bona idea’ que suposa el Partit Democràtic Europeu, o posicionant-se clarament a favor del recentment escollit president dels Estats Units, Barack Obama, gràcies a la victòria del qual ha guanyat ‘una pila de sopars’.

En clau catalana, Maragall ha reivindicat una manera de fer que passa per anar en contra d’allò ‘evident i previsible’. Després de citar el seu metge, Jordi Camí, qui diu que ‘la xamba forma part inevitable del progrés científic, Maragall ha felicitat el Govern per la seva feina, àmpliament representat amb José Montilla al capdavant, acompanyat per diversos consellers, com Antoni Castells, Montserrat Tura, Mar Serna, Joan Saura, Joaquim Nadal, i el mateix Ernest Maragall. ‘Perdoneu els de l’oposició’, ha bromejat Maragall davant els líders de CiU i PPC, Artur Mas i Alícia Sánchez-Camacho.

En relació a la seva vida política, Maragall també ha reivindicat, aquest cop en un to més seriós, el ‘màxim respecte’ amb el qual ha tractat sempre els seus adversaris polítics, i ha lamentat, i alhora negat, haver actuat mogut pel ‘ressentiment’, tal com alguns dels seus companys polítics han arribat a apuntar.

Més enllà de la política, Maragall ha parlat, sobretot de la seva família, començant pel seu avi. ‘No pot ser que Joan Maragall no sigui conegut pels catalans’, ha lamentat en to bromista l’exp-resident, i després de fer una consulta a mà alçada sobre el número de persones que havien visitat alguna vegada l’arxiu del poeta, s’ha dirigit directament a Montilla, amb qui ha interactuat al llarg de tota la tarda, oferint-se a acompanyar-lo algun dia, i instant-lo a promocionar aquest centre i la figura del seu avi.

També ha dedicat uns minuts al seu germà, el conseller d’Educació Ernest Maragall, ‘l’autèntic Pasqual Maragall’, segons ha dit, que passa per moments difícils per voler ‘ampliar el coneixement d’idiomes’ i per ‘donar poder als directors’. ‘Aguanta’, li ha dit al seu germà, ‘aquest és el bon camí’, ha continuat Maragall, assegurant que l’educació també ha de ser ‘competitiva’.

Cristina Maragall, filla de l’ex-president, ha recordat en un to molt emotiu algunes anècdotes familiars i ha fet una crida a prendre consciència de la malaltia que pateix el seu pare, ‘aquesta realitat aclaparadora i massa desconeguda’. ‘Serà difícil’, ha dit, assegurant però que amb l’ajuda dels assistents ‘i un somriure’ seguiran lluitant. Finalment, molt emocionada, ha assegurat que el seu pare ja ha guanyat la malaltia recordant la cita que diu que ‘quan un home és capaç de riure’s del que li passa, ningú més té poder sobre ell’.

El mateix Maragall ha parlat de l’Alzheimer. ‘Diuen que caminar, ballar, estimar, jugar i disfrutar de la vida ajuda a superar les dificultats, i penso seguir-ho fent’, ha dit l’ex-president, i en aquest sentit ha continuat dient que no veu ‘ni moral ni físicament cap raó per no intentar ser tan feliç com pugui i tan honest com calgui’. ‘Tinc molts amics i amigues, n’he tingut sempre. Tinc germans i germanes que no sempre s’ho han passat bé però que finalment acaben mostrant una faceta admirable. Tinc una dona i uns fills que m’estimo i a qui faig patir més que a ningú per la meva dèria d’anar sempre pel dret’, ha dit Maragall, en un dels moments més emotius de l’acte. ‘Potser la desinhibició que els metges de Sant Pau diuen que acompanyen la malaltia que diuen que tinc sigui pesant pels meus pròxims i ho sento. Els demano persó.’

Enllaços
Web personal de l’ex-president Pasqual Maragall

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any