Maradona de la Rambla: ‘Els cracs es retiren quan es troben en plena forma’

  • L'emblemàtic personatge de la Rambla barcelonina va fer ahir l'última actuació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Sabaté, més conegut pel Maradona de la Rambla, es va retirar ahir, als seixanta-cinc anys, després de dues dècades dedicades exclusivament a tocar la pilota al carrer. Durant tots aquests anys Sabaté ha fet dos rècords Guinness (setze mil tocs seguits i vuit mil set-cents en una hora), però també ha tingut dificultats amb l’Ajuntament de Barcelona per a poder practicar aquesta activitat. En aquest vídeo s’acomiada dels fans i recorda episodis de la seva vida a la Rambla.Ex-futbolista professional, Sabaté va començar a fer tocs al carrer l’any 1988, als quaranta-cinc anys. Havia acabat de perdre la feina i va provar de guanyar-se la vida explotant les seves habilitats malabars amb la pilota de futbol. D’aleshores ençà no ha fet res més. ‘Els cracs es retiren quan es troben en plena forma’, va dir ahir, dia del seu aniversari, abans de la seva darrera actuació.

La primavera de l’any 2005, aplicant la normativa que limita els espectacles al carrer, Sabaté va ser detingut per la guàrdia urbana. Durant uns quants mesos no va poder actuar i, precisament arran d’aquesta prohibició municipal, va néixer la plataforma Salvem el Maradona de la Rambla, que va recollir milers de signatures i va aconseguir que l’Ajuntament rectifiqués i permetés aquestes actuacions.

El successor

Amb tot, el Maradona de la Rambla ja té successor: el Tamudo de la Rambla. Alberto Sánchez ja fa més d’un any que fa filigranes a la Rambla amb una pilota de futbol. Els primers dies anava disfressat de Ronaldinho, però ben aviat va vestir-se amb la roba del jugador de l’Espanyol, Raül Tamudo. ‘Força gent em va demanar que canviés de vestimenta i, efectivament, ara tinc més públic’, explica. És mexicà i va arribar a Barcelona a principi del 2007. D’aleshores ençà ha compartit espai amb Sabaté, ha fet un rècord Guinness (tres hores seguides aguantant la pilota amb el cap) i ha assolit una fita molt especial: seguir tota la Cursa dels Bombers d’enguany fent tocs amb una pilota de futbol.

(Fotos: a la primera foto, el Maradona de la Rambla s’acomiada; a la segona foto, Alberto Sánchez (Tamudo de la Rambla) en un moment de la Cursa dels Bombers d’enguany.

Enllaços
You Tube: Maradona de la Rambla
You Tube: Ronaldinho de la Rambla (Alberto Sánchez, abans d’esdevenir el Tamudo de la Rambla).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any