EI presenta candidatura a la direcció d’ERC el dia que Carod hi renuncia

  • Carod vol avalar dos candidats a la presidència i a la secretaria general del partit i mantenir la preeminència electoral

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.03.2008 - 17:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El col·lectiu crític d’Esquerra Esquerra Independentista ha presentat la candidatura a la presidència i a la secretaria general del partit amb vista al congrés del juny. L’anunci s’ha fet poques hores després que Josep-Lluís Carod-Rovira hagi anunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio que no es presentaria a la presidència del partit, però que sí que volia ser candidat presidencial de la Generalitat el 2010 i volia continuar al govern.Carod altera, així, el guió del congrés, evita que els militants li retreguin la davallada electoral i la fa recaure en Joan Puigcercós, que sí que presentarà candidatura. Sobre el gest de Carod, el dirigent d’EI, Uriel Bertran, ha dit que donava arguments a la necessitat de renovar la direcció. Bertran no ha precisat si optaria a la presidència o a la secretaria general, però en tot cas aniria acompanyat de Jaume Renyer. A més, Bertran no ha descartat pas un acord amb Reagrupament.cat, però ha dit que hauria de ser el col·lectiu encapçalat per Joan Carretero qui s’acostés a Esquerra Independentista.

Precisament aquests dies Carod ha tractat especialment bé els sectors crítics, elogiant Joan Carretero o signant l’afiliació d’Hèctor Bofill, dirigent d’Esquerra Independentista, blocada durant mesos. VilaWeb ha pogut saber, tanmateix, que Carod té la intenció d’avalar aquesta setmana mateix dos possibles candidats de la seva confiança a la presidència i a la secretaria general respectivament. Són dos dirigents més novells d’ERC, per a fer bona la renovació que propugna.

Sobre Puigcercós s’ha limitat a dir que feia tant com ell que era al capdavant del partit, bo i recalcant que la renovació no havia de consistir forçosament en el rejoveniment dels càrrecs, i ha esmentat Carretero com un exemple de candidat que les bases consideren renovador. Per Carod, ara és l’hora dels gestos a Esquerra i per això ell renuncia la presidència del partit.

Amb aquesta proposta de renovar la cúpula del partit, Carod no fa sinó indicar que Puigcercós i els seus acòlits també han de reunciar la direcció del partit, que detenen des de fa vint anys. Quan el partit tindrà nou president i secretari general i haurà decidit l’estratègia a seguir, Carod forçarà segurament unes primàries perquè la militància decideixi qui ha de ser el candidat presidencial de la Generalitat.

Al congrés del mes de juny ERC elegirà nou president i secretari general, i d’aquí ve la pugna entre Carod-Rovira i Joan Puigcercós, feta pública fa pocs dies.

Moviments de tots els sectors

Esquerra Independentista ja ha anunciat avui a la tarda que optaria a la presidència i a la secretaria general. Avui al vespre, la periodista Mònica Terribas entrevistarà Joan Puigcercós a La nit al dia de TV3 i Reagrupament revelarà, l’1 d’abril a Berga, els seus candidats.

El 7 de juny, primàries

Els quatre sectors d’Esquerra van acordar la setmana passada la manera d’elegir el nou secretari general i el president de la formació: serà el 7 de juny en unes primàries obertes a tots els militants, que podran votar a pràcticament totes les capitals de comarca, entre les nou del matí i les vuit del vespre. El partit hi enviarà propaganda de totes les candidatures i posarà els locals a disposició dels militants. També es constituirà una sindicatura electoral, integrada pels membres de totes les candidatures, que supervisarà el procés.

Ara, Reagrupament i Esquerra Independentista no concorden amb els partidaris de Carod i de Puigcercós a haver de recollir un 5% de signatures de la militància per a presentar-se. A més, Reagrupament argüeix que els estatuts del partit no exigeixen cap mínim de signatures per a dirigir el partit.

Enllaços
Entrevista a Catalunya Ràdio: Carod no es presentarà a la reelecció com a president d’ERC (àudio).
Comunicat a la web d’Esquerra: Carod anuncia que no es presentarà a la reelecció de president d’Esquerra.
Bloc de Josep-Lluís Carod-Rovira: Unitat i renovació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any