Els mòbils s’encareixen

  • VilaWeb TV us ofereix un vídeo sobre l'augment de preus i la vaga de mòbils

VilaWeb
Redacció
01.03.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Movistar, Orange i Vodafone van apujar dijous les trucades de mòbil. A partir d’ara l’establiment de trucada costarà quinze cèntims (fins ara en costava dotze). A més, les tres principals operadores apugen fins a un 25% les tarifes generals de les trucades. Aquest augment va incitar un grup d’usuaris a convocar, per dijous, una vaga de mòbils amb el suport de les organitzacions de consumidors. En aquest vídeo us en donem més detalls.Un augment sospitós

L’augment de les tarifes és la via que les principals operadores han adoptat per rescabalar-se de la llei de millora de la protecció dels consumidors. La nova legislació estableix que a partir d’ara sols podran cobrar els segons que duri una trucada (fins ahir arrodonien el cost d’una trucada a l’alça). Però que Movistar, Orange i Vodafone hagin comunicat gairebé alhora que apujarien l’establiment de trucada de dotze cèntims d’euro a quinze ha fet sospitar, a les organitzacions de consumidors, que s’havien posat d’acord. Per això la FACUA ha denunciat totes tres operadores a la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions espanyola. Cal dir que no totes les operadores augmenten el preu de les trucades, però de les que tenen xarxa pròpia, únicament Yoigo, la més nova, manté els preus que oferia fins ara.

Els preus més cars de la Unió Europea

Per una altra banda, segons un informe publicat per la Comissió Europea, les tarifes més cares de la Unió són, precisament, les de l’estat espanyol: una trucada d’un minut, amb la tarifa més barata, des d’un mòbil a un telèfon fix, costa vint cèntims i, a un altre mòbil, vint-i-cinc cèntims. En canvi, a Polònia un minut de conversa, a la tarifa més barata, costa nou cèntims, sigui a telèfon fix, sigui a mòbil. A Àustria, costa deu cèntims; a la República Txeca, dotze; i a Alemanya, quinze.

Enllaços
Recomanacions de l’Agència Catalana de Consum arran de l’augment de les tarifes.
Report on Telecoms Price Developments, informe de la Comissió Europea.
Llista de les operadores de telefonia mòbil de la Unió Europea segons el país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any