Territori i Paisatge preveu reintroduir les foques al cap de Creus el 2014.

VilaWeb
Redacció
08.01.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

“Monarchus monarchus” és el nom científic de la foca monjo o foca mediterrània. L’acció de l’home i la caça indiscriminada l’han convertida en una espècie en perill d’extinció, però fins a mitjan el segle XX la seva presència era habitual al litoral empordanès. De fet, l’últim albirament del qual es té constància és de 1973. Trenta anys més tard, la Fundació Territori i Paisatge està desenvolupant un ambiciós projecte que preveu reintroduir el bou marí a diferents punts de la costa mediterrània, entre ells, el cap de Creus. L’arribada de la foca monjo a aquest espai podria ser una realitat l’any 2014, segons el director de l’entitat, Jordi Sargatal.

Els primers treballs sobre la viabilitat de la reintroducció d’aquesta espècie a la Costa Brava van començar l’estiu del 2001. Posteriorment aquestes prospeccions s’han completat amb estudis més detallats sobre el desenvolupament i l’execució del projecte. Sargatal explica que l’espai que reuneix les millors condicions per portar a terme la iniciativa és la cala Jugadora, que està a recer de la tramuntana i que es podria tancar per garantir l’adaptació dels animals. En total es volen alliberar una quinzena de foques monjo procedents de la costa de Mauritània, un dels punts on hi ha una major població de l’espècie.

El projecte de reintroducció del bou marí és una iniciativa que es portarà a terme en diverses etapes i, segons Sargatal, té com a objectiu aconseguir preservar i consolidar l’espècie en els indrets on es té constància que n’hi havia hagut. Així, es començarà la reintroducció al Sàhara espanyol, en un espai on està prevista la creació d’una reserva maritimoterrestre i, posteriorment, s’establiran noves colònies a l’Illa Lobos de les Canàries, al cabo de Gata, a l’illa de Cabrera, a la costa nord de Menorca i, finalment, al cap de Creus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any