Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

29.04.2013

Agredir per sistema

La denúncia feta per Miquel Gironès arran de l'agressió de què va ser objecte per la policia ha causat un notable impacte, com era previsible. Impacte en l'opinió pública i impacte en la classe política. Però Miquel Gironès i els seus companys d'Obrint Pas supose que sabien que, fent pública la denúncia, en realitat posaven el focus sobre una actitud que, dissortadament, es repeteix per sistema. I que no podem continuar tolerant.


Els casos de denúncia a policies espanyols pel fet de reaccionar agressivament contra l'ús del català creixen. No van enrere: creixen. Aquest cap de setmana el Punt-Avui en denunciava un altre contra una família de Vilajuïga. Amb el mateix esquema. Sense cap provocació prèvia, el simple fet de parlar en català era respost amb una agressió completament desproporcionada i violenta. Insults i amenaces, i colps si cal. Però hi insistesc: això que ha passat a Miquel Gironès no és gens excepcional. No és cap cas sorprenent i incomprensible. Cosa que és particularment greu.


Ens diuen ara que el problema és que aquests policies en concret, els de Vilajuïga, els de València i els de tants altres llocs, són gent no acostumada a trobar-se amb ciutadans que els parlen en una llengua altra que l'espanyol. I, efectivament, aquest és el problema. Però no ho és per part nostra sinó per part d'ells. Un policia, l'han de preparar per a la tasca que fa. Ha de saber què pot fer i què no pot fer. Ha de saber què és legal i lícit i què no ho és. Ha de saber on viu i què s'hi pot trobar. I si reaccionen així, no pas en un cas aïllat sinó en molts i per tot el territori, quina conclusió n'hem de traure nosaltres? Que ningú no s'ha pres la molèstia d'explicar-los quina és la legalitat en matèria lingüística? O, pitjor encara: que per acció o per omissió els han ensenyat a mensyprear una llengua, la nostra, que, els agrade o no, forma part de la legalitat vigent.


Els agents que van detenir Gironès es van voler justificar, dient que parlava 'insistentment en valencià'. Com si parlar català 'insistentment' fos cap delicte! En vista de tanta absurditat, només sé dir que espere que la notorietat del cas servesca per a denunciar l'abús generalitzat que tanta gent ha de suportar, i que no es resolga amb paraules buides i prou. Els policies causants de l'agressió han de ser expulsats del cos públicament i amb tota la publicitat possible. Perquè potser així els seus companys començaran a aprendre en quin país treballen i quins drets tenim els qui hi vivim. 

Mail Obert