Puig anuncia una rebaixa de l’IRPF i un augment del 10% de les deduccions fiscals

  • La reforma de l’IRPF no beneficiarà les rendes de més de 60.000 euros · El transport de la Generalitat serà gratuït per als menors de trenta anys

VilaWeb
Redacció
27.09.2022 - 10:50
Actualització: 27.09.2022 - 12:48

El president del Consell, Ximo Puig, ha anunciat mesures per a combatre la inestabilitat econòmica i la inflació. Durant el debat de política general, ha explicat que impulsaria una reforma fiscal que seria retroactiva des del primer de gener i beneficiaria més del 97% dels valencians. Aquesta reforma es fonamenta en tres mesures concretes.

En primer lloc, el Consell augmentarà d’un 10% la quantitat exempta de tributació de tots els ciutadans, llevat dels qui tinguin uns ingressos de més de 60.000 euros, que mantindran l’esforç fiscal. En segon lloc, s’aprovarà una nova tarifa autonòmica de l’IRPF, que entrarà en vigor aquest mateix exercici.

Segons que ha dit Puig, aquesta nova tarifa implicarà que les rendes de 10.000 euros s’estalviïn un 21% (94,5 euros), mentre que les de 20.000 i les 30.000 s’estalviaran un 7,3% (117 euros) i 2,2% (67 euros), respectivament. Aquells que sobrepassin els 60.000 euros mantindran les aportacions actuals.

Finalment, la tercera mesura implicarà una ampliació de les deduccions i les bonificacions fiscals. Així doncs, totes les deduccions –com ara per fill, per arrendament d’habitatge, per família nombrosa i monoparental– augmentaran un 10%.

Mesures contra la inflació

Sobre la inflació, específicament, el Consell aprovarà una deducció fiscal de 100 euros per a les hipoteques, sempre que la renda individual no superi els 30.000 euros i la tributació conjunta els 47.000. D’una altra banda, Puig també ha anunciat una segona mesura sobre el transport públic –metro, tramvia i autobusos de la Generalitat–, que serà gratuït per als joves de zero anys a trenta (1.553.000 ciutadans) entre el 9 d’octubre i el 31 de desembre.

Foment de l’ocupació

El president també ha dit que el Consell destinaria 200 milions d’euros a fomentar l’ocupació. El programa de contractació de joves augmentarà d’un 50% i serà de 57 milions d’euros. Així mateix, el pressupost al suport a la contractació indefinida de col·lectius vulnerables es duplicarà i serà de 26 milions. A més, es destinaran 12 milions a tallers d’ocupació per a joves amb dificultats per trobar feina i es crearà el pla Avalem Capacitats per a treballadors amb diversitat funcional.

Pla de xoc contra les llistes d’espera quirúrgiques

Puig ha reconegut que les llistes d’espera per a intervencions quirúrgiques són excessives i inacceptables i ha recuperat l’antiga figura del “pla de xoc”. Ha anunciat que es modificaria el decret del 1996 perquè un pacient que hagi de ser intervingut de les patologies més prevalents i hagi d’esperar més de seixanta dies pugui optar per ser intervingut en un centre privat. És una mesura excepcional que entrarà en vigor el mes de desembre i que durarà dins que les llistes s’hagin reduït.

El president ha anunciat que el pressupost del 2023 inclouria una partida per a reforçar l’activitat dels centres els horabaixes. Tant per a fer proves diagnòstiques com per a fer intervencions quirúrgiques.

Més línies de metro

Puig ha fet una defensa de la mobilitat pública i ha anunciat la licitació de noves obres al metro de València abans de final d’any. S’ampliarà la línia 10, que s’acaba d’inaugurar, i connectarà el barri de Natzaret amb la façana marítima. Es crearan de bell nou la línia 11 –que anirà de la Ciutat de les Arts fins al Grau– i la 12 –que connectarà el centre de la ciutat amb l’hospital la Fe.

Clam contra l’infrafinançament

Al final del discurs, Puig ha volgut remarcar que havia notat un canvi de sensibilitat del govern d’Espanya vers el País Valencià. Això, ha dit, ha permès una convergència del nivell de despesa dels serveis públics fonamentals amb la mitjana de l’estat espanyol. Amb tot, ha dit que no n’hi ha prou i ha tornat a reclamar un sistema de finançament que garanteixi la suficiència i l’equitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any