Ximo Puig presumeix de govern cohesionat i descarta d’avançar les eleccions

  • En una entrevista a la televisió pública, el cap del Consell ha reconegut que els pressuposts de l'estat no arriben al mínim que correspondria si es té en compte la població

VilaWeb
Fotografia: À Punt Mèdia
Redacció
07.10.2022 - 23:17
Actualització: 08.10.2022 - 12:28

En vespres del Nou d’Octubre, i en una entrevista emesa aquest vespre per la televisió d’À Punt, el cap de Consell ha passat revista a algunes de les qüestions que són actualitat aquests dies com ara, la rebaixa dels impostos, la lluita contra la inflació o el debat sobre els bous al carrer. Puig ha afirmat que no té sentit avançar les eleccions perquè el govern funciona cohesionat i unit.

Ximo Puig ha reconegut que la distribució del pressupost de l’estat, de 1.269 milions d’euros per al País Valencià, no arriba al 10% que correspondria per població. Amb tot, Puig ha dit que està convençut que es va en la línia correcta.

Els pressuposts de l’estat utilitzen la divisió provincial per a adjudicar les partides. Puig ha lamentat que haurà de treballar perquè el govern d’Espanya reconsidere els diners que s’han adjudicat a les comarques del sud del país que considera del tot insuficients.

El president de la Generalitat ha reconegut que el servei de rodalia continua tenint massa problemes. “Volem gestionar-los nosaltres, perquè sabem fer-ho bé com hem demostrat amb Ferrocarrils de la Generalitat, però mentre no arriba el traspàs, el govern d’Espanya hi ha d’invertir”, ha dit.

La negociació del pressupost de la Generalitat

Quant als pressupostos de la Generalitat, Puig ha admès que hi ha certes diferències amb els seus socis en tot allò que té a veure amb les rebaixes d’impostos. “La nostra idea fiscal sempre ha estat la mateixa, i hem reorientat la fiscalitat cap a la progressivitat”. Puig ha dit que sí que s’està estudiant la possibilitat d’apujar l’impost del patrimoni, encara que ha admès que les rendes altes radicades al País Valencià paguen més que en altres territoris de l’estat. “No vull acabar amb els rics, jo, el que vull acabar és amb les desigualtats”, ha dit.

Per a Puig allò que té sentit és ajudar les classes mitjanes i treballadores a superar la crisi de la inflació o la crisi energètica. Sobre l’enuig del govern espanyol quan va anunciar el seu pla de rebaixes fiscals, Puig ha dit que no es va sentir envaït. “Vaig fer allò que corresponia. Quan un governa una institució no pot pensar només en una part de la societat, ha de pensar en tota la societat, també aquells que no ens han votat”.

No avançarà les elecions

Durant l’entrevista a la televisió pública també s’ha preguntat al cap del Consell sobre la data de les eleccions. Fins ara s’ha donat per fet que serien el mes de maig coincidint amb les municipals, encara que, damunt la llei, tocaria fer-les el mes d’abril. “No estem en clau electoral, ara. Venen mesos molt decisius en l’acció de govern i el mes de març prendrem una decisió”, ha dit. Encara que ha reconegut que seria raonable, per qüestions pràctiques, fer-los coincidir amb les municipals i fer-les el mes de maig.

Puig s’ha mostrat convençut que l’any 2026 el País Valencià serà un territori autosuficient energèticament. Ha qualificat l’energia solar com el petroli del segle XXI i ha reconegut la lentitud a l’hora d’autoritzar la implantació de plantes fotovoltaiques. Amb tot, ha anunciat que en les setmanes vinents s’autoritzaran nou parcs nous. “Si no ho fem, serem uns mals avantpassats per a les generacions futures”, ha dit.

Incògnita sobre Mónica Oltra

Ximo Puig ha lamentat que el PP vulga recuperar ara una llei de senyes d’identitat. “És irresponsable utilitzar els símbols per a dividir els valencians, això no té cap futur i tornar a enfrontaments estèrils no té cap sentit ni beneficia ningú”, ha dit. I sobre els bous al carrer, ha descartat que hi haja cap debat sobre l’abolició d’una festa que ja s’ha cobrat nou vides aquest estiu, encara que ha demanat prudència i responsabilitat als municipis.

El president de la Generalitat no ha volgut desvelar si ha parlat amb Mónica Oltra d’ençà que ella va abandonar el Consell. Sí que ha reconegut que l’ex-vice-presidenta està passant per un tràngol molt dolorós.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any