Ximo Puig i Carles Puigdemont trenquen divuit anys d’incomunicació institucional entre el País Valencià i Catalunya

  • Acorden d'intensificar les relacions entre tots dos territoris, crear una mesa per a impulsar el corredor mediterrani i establir reciprocitat entre Canal 9 i TV3

Redacció
18.05.2016 - 19:35
Actualització: 18.05.2016 - 20:41

Ximo Puig i Carles Puigdemont s’han reunit avui al Palau de la Generalitat. D’aquesta manera, han trencat una incomunicació institucional que feia divuit anys que durava. Ambdós presidents han destacat la importància de la trobada per a acomplir projectes comuns. Per Puig, la reunió és un reflex de la normalització de les relacions entre el Principat i el País Valencià, i ha convidat Puigdemont a València. ‘Cal que s’obri un temps en què tot allò que ens puga unir, ens unisca’, ha dit. I Puigdemont ha manifestat: ‘Aquesta relació l’escriurem els valencians i els catalans. Valencians i catalans decidirem què en fem, d’això que compartim.’

A la reunió, s’han compromès a facilitar la reciprocitat entre TV3 i la nova televisió pública valenciana. Alhora, han concretat la creació d’una mesa comuna per a reclamar l’execució del corredor mediterrani al govern espanyol que surti de les eleccions del 26-J. Segons Puigdemont, la mesa serà formada per institucions, agents socials i econòmics i representants de les cambres de comerç. El president català ha avisat el futur govern espanyol que tindrà ‘l’alè de valencians i catalans al clatell’ perquè construeixi el corredor, que considera un deute històric. Puig ha dit que sense aquesta infrastructura hi ha inversions productives que s’aturen i es perd competitivitat, a més de recordar que es tracta d’un projecte europeu de primera dimensió.

Puigdemont ha parlat sobre el nou finançament per a les comunitats autònomes que proposa Ximo Puig. Catalunya –ha dit– no encapçalarà la reclamació, però hi donarà suport.

La Generalitat Valenciana a l’Institut Ramon Llull
Ximo Puig s’ha obert a incorporar el País Valencià a l’Institut Ramon Llull, en un futur i tenint en compte la realitat de cada comunitat. També ha dit que avui ja hi ha col·laboració amb aquesta institució. ‘En un futur, treballarem per fer d’una manera o d’una altra accions conjuntes amb l’Institut Ramon Llull, com ho fem ara’, ha dit. Precisament demà Carles Puigdemont anirà a Palma per signar el conveni de reincorporació de les Illes Balears al Ramon Llull.

Puig ha dit també que el País Valencià és un territori bilingüe, amb una gran part de la ciutadania que parla castellà, però que està convençut que es podrà incorporar a l’Institut Ramon Llull, des de l’harmonia i amb capacitat de treballar conjuntament. En referir-se a la llengua, ha recordat que va ser font de conflicte en el passat i que es va poder resoldre gràcies a la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i a la tasca, entre més, de l’ex-president valencià Eduardo Zaplana i l’ex-president Pujol. ‘Va ser un acord favorable que va traure la llengua de la disputa política’, ha dit. I ha afegit que el seu executiu vol mesurar qualsevol acció entorn de la llengua perquè ningú no pugui convertir-la en un conflicte. Sobre això, ha insistit a dir que ara les qüestions lingüístiques les resol l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any