El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat la unanimitat de les Corts per a exigir al govern espanyol que compleixi el compromís d’enllestir el nou model de finançament abans que acabi aquest 2017. Puig ha dit que després que dimecres es conegués que el ministeri d’Hisenda espanyol preveu ajornar l’aprovació del nou sistema al 2018, proposa signar per unanimitat de tots els grups parlamentaris una declaració institucional que exigeixi el compliment dels terminis. El cap del Consell s’ha manifestat en aquests termes durant la sessió de control a les Corts després de la pregunta de la síndica del PP valencià sobre les accions que durà a terme per millorar el finançament.

Ximo Puig ha valorat com ‘un èxit’ la manifestació del passat dissabte a València ‘Per un finançament just’. El president valencià ha afegit que va ser una exigència als carrers per demostrar que ‘els valencians no anem a esperar més, que no podem continuar amb la marginació estructural’.

El cap del Consell ha dit que a partir d’aquesta manifestació el full de ruta ha de ser ‘eixamplar el consens gairebé unànime’ d’aquesta manifestació i donar resposta a l’ajornament de l’aprovació del nou sistema amb una declaració institucional que exigeixi el compliment dels terminis.

Puig ha afegit que, atès que tots els grups han signat declaracions que denuncien l’infrafinançament, proposa que donin suport a la partida de 1.325 milions per pal•liar aquest dèficit, inclosa al projecte de pressupostos valencians dels 2018, ‘independentment del seu vot’ als comptes públics i per ‘lleialtat reinvidicativa’.

Així mateix, el president ha dit que continuarà treballant amb la resta de territoris ‘des de la lleialtat institucional i superant qualsevol partidisme’ en el nou model de finançament i ha anunciat que aquest mateix dijous la Generalitat Valenciana enviarà les seves conclusions sobre l’informe del comitè d’experts.

Al seu torn, la síndica del PP Isabel Bonig ha retret Puig que com és possible que exigeixi als carrers un canvi de sistema de finançament quan va ser el PSOE qui el va aprovar i ha criticat que el PSPV-PSOE no donés suport a una declaració institucional dels populars en favor d’un millor finançament, presentada la passada setmana.

Bonig ha dit que el problema del govern valencià no és el finançament sinó ‘la gestió’ i ha anunciat que donaran suport al model presentat pels experts per al nou sistema però a condició que s’elimini l’impost de successions i patrimoni i es modifiqui l’impost de transmissions patrimonials. Així mateix, ha exigit que els diners que arribin ‘vagin a educació, sanitat i benestar socials i no a endollats’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]