Vot per correu per a les eleccions europees 2024: quins tràmits s’han de seguir?

  • Us expliquem tot allò que heu de saber sobre com demanar el vot per correu per a les eleccions del 9 de juny 

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
22.05.2024 - 21:40
Actualització: 30.05.2024 - 21:01

Les eleccions europees seran el diumenge 9 de juny, entre els 9.00 i les 20.00. Com és habitual, es podrà votar presencialment a la mesa electoral o bé per correu, en cas de no poder assistir al col·legi electoral. Si opteu pel vot per correu, haureu de fer uns tràmits previs. Tindreu temps per a fer-los fins el dijous 30 de maig. Aquell serà l’últim dia en què els electors podran anar a una oficina de Correus o tramitar la sol·licitud per internet.

El vot per correu es pot sol·licitar a Catalunya, a les Illes, al País Valencià i a la Franja. A continuació, us expliquem com fer-ho.

Viviu fora de Catalunya i voleu votar, com ho podeu fer?

Els residents que visquin fora de l’estat espanyol hauran de fer aquest tràmit a les oficines consulars o telemàticament. En canvi, els ciutadans empadronats a Catalunya Nord no poden votar per correu.

Esteu malalts i no podeu anar a Correus?

En cas de malaltia o incapacitat, hi ha gent que es demana si una altra persona podrà fer el tràmit de demanar el seu vot per correu. La resposta és clara: sí, sempre que tingui una acta notarial i un certificat mèdic.

Com es demana el vot per correu?

La sol·licitud de vot per correu de les eleccions al parlament es pot fer per dues vies:

Telemàticament: amb un certificat electrònic reconegut –com l’IdCat o el DNI– a la pàgina web de Correus.

Presencialment: lliurant personalment l’imprès a qualsevol oficina de Correus. La identitat s’haurà d’acreditar amb el carnet d’identitat, el passaport o el carnet de conduir. Correus ha habilitat l’opció de demanar hora a la web i a l’aplicació, o bé per telèfon.

Com es rep la documentació?

Una vegada s’hagi fet la petició, Correus enviarà la vostra sol·licitud a l’Oficina del Cens Electoral (OCE), que us remetrà la documentació necessària per a votar per correu. El sobre, que lliura un funcionari, conté la informació següent:

–El certificat d’inscripció al cens.
–Una butlleta de votació de cada candidatura.
–Un sobre de votació.
–Un sobre adreçat al president de la mesa on us correspon de votar.
–Un full explicatiu del procediment que s’ha de seguir per a votar.

Quan es vota?

El dret de vot es pot exercir en el mateix moment en què es rep la documentació. L’elector pot lliurar el sobre al treballador de Correus mantenint el secret de vot. El funcionari li donarà un justificant que acreditarà que ja ha votat.

Si no us troben a casa, haureu d’anar a recollir la documentació a l’oficina de Correus corresponent. Per a això us deixaran un avís al domicili indicat.

La Junta Electoral espanyola (JEC) ha autoritzat, excepcionalment, ampliar el termini fins el 7 de juny el termini per a dipositar el sobre amb el vot, en els horaris habituals d’obertura de les oficines postals. Per a aquestes eleccions, l’Oficina del Cens Electoral sol·licita que el vot sigui lliurat per l’elector. En cas de no poder-hi anar personalment, podeu autoritzar una altra persona perquè hi vagi en lloc vostre. Per exercir la representació, aquesta persona ha de presentar una autorització, una fotocòpia del document oficial acreditatiu de l’elector i el seu document oficial acreditatiu. Per facilitar aquesta gestió, Correus posa a la disposició de tots els electors una autorització model.

Quan es comptabilitzarà el vot per correu?

El servei de Correus agruparà tots els vots, tant els recollits pels funcionaris als domicilis com els que s’hauran dut a les oficines, i els lliurarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions, entre les 9.00 i les 20.00.

Els vots que arribin més tard de les 20.00 s’enviaran a les juntes electorals de zona perquè els afegeixin al recompte definitiu de l’escrutini general.

Es pot votar presencialment, al col·legi electoral, una vegada ja s’ha demanat el vot per correu?

No. És important de tenir en compte que, una vegada l’Oficina del Cens Electoral hagi admès la sol·licitud de vot per correu, ja no es pot votar presencialment a la mesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any