Els voluntaris del projecte Boscos de Muntanya han recuperat un antic camí del municipi de Rialp, al Pallars Sobirà, que porta al til·ler més gran de Catalunya. Amb aquesta actuació, els visitants que vulguin veure aquest arbre monumental, anomenat dels Reguerals, ho podran fer per un corriol amb passarel·les i escales de nova construcció en algun dels trams. Aquest arbre és dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que ja el va senyalitzar en el moment de la seva declaració.

Entre les tasques que desenvolupen, hi ha la millora de l’hàbitat del gall fer amb aclarides al bosc de pi negre amb eines manuals. D’aquesta manera, recuperen l’hàbitat de pastura subalpina que anava perdent-se. A més, els voluntaris col·laboren en el cens de productivitat del gall fer. Les aclarides afavoreixen el creixement del nabiu, el principal aliment d’aquesta au. La fusta que es treu de les aclarides als boscos pròxims a Port Ainé se selecciona per aprofitament de fusta, estella o pellets. Andreu González, de Projecte Boscos de Muntanya, explica que d’aquesta manera fan tot el cicle de la fusta, des de la selecció dels arbres a taller per part d’un enginyer a la venda de la fusta per al reaprofitament posterior.

Pel que fa al til·ler, que ara el camí recuperat ha fet accessible a tothom, fa deu metres d’alt i cinc metres de volta de canó. L’arbre monumental es troba en una tartera de la zona, a pocs metres sobre la carretera de Port-Ainé, passada l’àrea de lleure de Sant Miquel.

Enguany, els voluntaris també han continuat fent tasques de millora del barranc de Port Ainé, on fan obres de bioconstrucció en fusta i pedra per a reduir l’erosió i evitar les constants esllavissades a la carretera quan hi ha avingudes torrencials.

Projecte Boscos de Muntanya és una entitat sense ànim de lucre que preserva i millora els boscos i paisatges tradicionals de muntanya als Pirineus catalans, mitjançant l’organització d’estades de voluntariat per a adults. El seu objectiu és el manteniment, la cura i protecció del bosc i del paisatge en l’àmbit de muntanya amb actuacions de silvicultura i gestió forestal, i la difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació. Enguany el voluntariat als boscos del Pallars durarà tres mesos (sis setmanes al Pic de l’Orri i 6 setmanes a la Vall Cardós).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb