El primer ministre japonès, Shinzo Abe, visita avui Pearl Harbor, a Hawaii, acompanyat del president dels Estats Units, Barack Obama, per retre homenatge a les víctimes de l’atac japonès durant la Segona Guerra Mundial. L’objectiu del dirigent japonès és ‘consolar les ànimes de les víctimes’ d’aquell atac sorpresa que l’aviació nipona va dur a terme el 7 de desembre de l’any 1941.

En declaracions a la premsa local, Abe va fer una crida a no repetir ‘els horrors de la guerra’ i va animar la població a ‘mirar cap al futur’. De fet, aquesta visita s’emmarca en el procés de reconciliació que duen a terme el Japó i els Estats Units. ‘Aquesta visita és una oportunitat per enviar un missatge sobre el valor de la reconciliació entre els dos països’, va explicar.

També amb l’objectiu de tancar les ferides de la Segona Guerra Mundial, Obama va viatjar el maig passat a la ciutat d’Hiroshima, on els Estats Units van llançar una bomba nuclear el 6 d’agost del 1945. Aquella bomba i la de la ciutat de Nagasaki van avançar la rendició del bàndol japonès, que després de la derrota de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista, encara no ho havien fet.

La visita d’avui d’Abe a Pearl Harbor, sumada a la d’Obama a Hiroshima, culminen la feina que tots dos dirigents han fet per reconciliar i reforçar la relació dels dos països.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]