Què és el virus Nipah? L’Índia s’afanya a contenir el brot

  • L'Organització Mundial de la Salut estima que la taxa de mortalitat és entre el 40% i el 75%

VilaWeb
The Washington Post
15.09.2023 - 21:40

L’estat indi de Kerala lluita per contenir un nou brot del virus mortal Nipah, que fins ara ha mort dues persones i n’ha infectades cinc, pel cap baix. Les escoles del districte afectat, el de Kozhikode, són tancades, uns quants pobles han estat declarats zones de contenció i s’han identificat 950 contactes, dels quals 213 es consideren d’alt risc. La ministra de Salut de Kerala, Veena George, va confirmar dimecres la cinquena persona infectada, un treballador sanitari de vint-i-quatre anys. Un nen de nou anys infectat continua amb ventilació.

En una declaració a les xarxes socials, Pinarayi Vijayan, ministre en cap de Kerala, va dir als residents que no entressin en pànic i que afrontessin la situació amb precaució i cooperessin amb les restriccions per a contenir la malaltia. Kerala ha detectat quatre brots de Nipah d’ençà del 2018, el darrer dels quals va ser el 2021, quan l’estat també lluitava contra una onada de casos de la covid-19.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que la taxa de mortalitat del virus Nipah és entre el 40% i el 75% i l’ha classificada com a malaltia prioritària pel seu potencial epidèmic. La soca identificada a Kerala, coneguda com la soca de Bangladeix, té una alta mortalitat, però és menys infecciosa, segons els mitjans indis.

Heus ací què cal saber-ne:

Què és el virus Nipah i com es propaga?

El virus Nipah (NiV) es va descobrir durant un brot entre els grangers de porcs a Malàisia l’any 1999. Es creu que els treballadors van contreure el virus pel bestiar infectat i les seves secrecions. Els ratpenats de la fruita, que també s’anomenen “guineus voladores”, són l’hoste natural del virus Nipah, segons l’OMS. El virus es pot transmetre d’animals a humans, principalment de ratpenats i porcs, i pel contacte d’humà a humà.

Els ratpenats de la fruita, de la família dels Pteropodidae, sovint viuen en arbres de dàtils a prop dels mercats, i el virus s’ha estès dels ratpenats als humans pels aliments, com ara la fruita i el suc de palma datilera crua, que estaven contaminats per ratpenats infectats. Els animals domèstics, inclosos cavalls, gats i gossos, també són capaços d’agafar la infecció i propagar-la, però el virus es considera altament contagiós entre els porcs, que poden transmetre el virus als humans quan entren en contacte amb els seus fluids corporals i amb els teixits.

La infecció mortal també es pot transmetre pel contacte humà proper. El virus es pot estendre d’un infectat a la seva família o cuidadors pels fluids corporals de la persona. El 2018, l’Índia va lluitar contra un brot a Kerala que va matar vint-i-una persones de les vint-i-tres infectades. El 2019, es va registrar un nou cas al país, però una acció ràpida i un seguiment generalitzat de contactes van impedir que es propagués. Un nen de dotze anys a Kerala va morir el setembre del 2021 després d’haver-se infectat i haver mostrat símptomes d’inflor cerebral i inflamació del cor.

Quins són els símptomes del virus Nipah?

Els símptomes de la malaltia són molt diversos. Els més lleus inclouen febre i mal de cap, vòmits, mal de coll i dolors musculars. En casos greus, els pacients poden experimentar infeccions agudes com l’encefalitis (inflamació del cervell) i problemes respiratoris. També s’han reportat efectes secundaris com ara convulsions, que poden provocar canvis de personalitat o coma.

Hi ha persones que contrauen el virus que són asimptomàtiques.

S’ha estès gaire, el virus Nipah?

En les dècades d’ençà que es va detectar per primera vegada, s’han registrat brots a molts països del sud-est asiàtic, inclosos Singapur, Bangladeix i l’Índia.

En algunes parts de l’Àsia, s’han registrat nous casos del virus Nipah gairebé cada any, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties.

Per què Kerala és especialment vulnerable?

Kerala és un estat tropical de trenta-cinc milions d’habitants a la costa sud-oest de l’Índia que ha experimentat la desforestació i la ràpida urbanització, cosa que ha fet que persones i animals, com ara ratpenats que poden portar el virus, tinguin un contacte més estret. Una investigació de Reuters publicada al maig va trobar que Kerala era especialment vulnerable a la propagació de malalties dels ratpenats als humans. Hi viuen més de quaranta espècies de ratpenats i és un “hàbitat principal de ratpenats” que s’han netejat progressivament per al desenvolupament humà, segons la investigació.

Com es diagnostica el virus Nipah i com es tracta?

La consciència del virus Nipah encara és extremadament baixa, diuen els experts en salut, cosa que fa que sigui més difícil de prevenir, tractar i diagnosticar. A causa d’aquest desconeixement, no sempre se sospita del virus en pacients que en presenten símptomes. Les proves de reacció en cadena de la polimerasa (PCR) amb mostres de fluids corporals s’utilitzen principalment per confirmar una infecció del virus, juntament amb mètodes de detecció d’anticossos.

No hi ha una cura per al virus Nipah, i no hi ha cap vaccí que ajudi a prevenir-ne la infecció. Segons l’OMS i els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties, el tractament principal és, simplement, gestionar els símptomes i garantir que els infectats tinguin tot el descans i la hidratació possible.

S’ha d’evitar el contacte físic proper i sense protecció amb infectats pel virus Nipah. Cal rentar-se les mans regularment després d’haver atès o visitat visitar malalts. Les maneres de prevenir les infeccions d’animal a humà inclouen evitar els aliments contaminats per ratpenats de la fruita –o rentar i pelar la fruita que pugui estar-ne afectada– i evitar el contacte sense protecció amb ratpenats i porcs infectats.

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties recomanen que les persones que viuen en zones on hi ha hagut brots es rentin les mans amb aigua i sabó i evitin el contacte amb els fluids corporals o la sang de les persones infectades.

 

Subscribe to the Washington Post

Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any