VilaWeb ha redistribuït les subseccions de Món per adaptar la informació als grans blocs informatius del moment i als que interessen especialment als nostres lectors.

A partir d’ara la secció de Món se subdivideix en ÀfricaAmèricaÀsia-Pacífic, Espanya, EuropaFrançaL’Alguer-Sardenya, Llevant, Occitània i País Basc. D’aquesta manera, parem una atenció especial i preferent als marcs més pròxims, és a dir, Occitània, Espanya, França, Sardenya i el País Basc, i subdividim la resta de territoris d’acord amb les grans àrees geopolítiques actuals.

La decisió de recuperar el terme històric ‘Llevant’ per a referir-nos a l’espai que els francesos anomenen ‘Pròxim Orient’ i els anglesos ‘Orient Mitjà’ respon a la voluntat del diari d’aprofundir sempre en la genuïnitat dels conceptes i de mirar el món des de la realitat catalana.

‘Llevant’ és el terme històric amb què la nostra cultura –i també algunes altres com ara la francesa– s’ha referit als països on es lleva el sol. Hi ha una tradició molt sòlida en relació amb aquest terme, com demostren els diccionaris de la llengua. Les formes ‘Pròxim Orient’ i ‘Orient Mitjà’ apareixen durant la colonització europea i sempre han estat criticades per la visió eurocentrista que encarnen. ‘Llevant’ parteix també d’una visió geogràfica evident, però té el benefici de coincidir amb l’expressió àrab per a designar aquest espai geogràfic, ‘Màixrec’ (مشرق), que també vol dir ‘la terra per on ix el sol’.

Tradicionalment, el Llevant anava de Grècia a Pèrsia i de Geòrgia a Egipte, però avui  l’àrea geopolítica, més que no pas geogràfica, sol incloure només Turquia, el Líban, Síria, l’Irac, Jordània i Israel, amb Palestina i la major part del Kurdistan.

Llevant

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.