Aragonès diu que la reforma de la sedició és un pas endavant i la vincula a la taula de diàleg

  • "L'objecte que avança en aquesta negociació no són les posicions dels partits, sinó els drets i les llibertats", declara el president

VilaWeb
Arnau Lleonart
11.11.2022 - 08:56
Actualització: 11.11.2022 - 13:18

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha referit a la derogació de la sedició com un acord que permet d’avançar cap al final de la repressió. “Amb la derogació de la sedició és més difícil perseguir injustament l’independentisme”, ha declarat el president, que ha matisat que el seu govern continua compromès per a aconseguir l’amnistia i l’exercici del dret de decidir.

Aragonès ha vinculat la reforma a la taula de diàleg amb el govern espanyol. “Aquest acord és una demostració del valor de la perseverança”, ha dit, i ha afegit que tan sols s’havia assolit “un pacte endavant” cap a la resolució del conflicte polític amb l’estat espanyol. Considera que amb la derogació de la sedició s’aplana el camí de la recuperació de les llibertats de qui ja ha estat condemnat i s’elimina un delicte que representa una amenaça pels drets i les llibertats, allunyat dels estàndards europeus dels drets internacionals. “Amb la derogació de la sedició és més difícil de perseguir injustament i arbitràriament l’independentisme“, ha dit.

Amb tot, Aragonès ha reconegut que aquest pas per si sol no significa la desjudicialització del conflicte, i ha dit que restaven qüestions obertes que es podrien proposar en el tràmit parlamentari de la reforma del codi penal. “Caldrà treballar més, però amb aquest acord el delicte de sedició queda esborrat. Desapareix”, ha dit. Sobre la substitució de la sedició per un delicte de desordres públics agreujats, que el president espanyol Pedro Sánchez va dir que es podria aplicar contra fets com ara els de 2017, Aragonès ha recordat que en el seu moment el Tribunal Suprem espanyol ja va deixar dit que els fets que atribuïen als presos polítics no es corresponien al delicte de desordres públics.

De tota manera, ha dit que el Suprem havia fet servir arbitràriament i injustament el codi penal per perseguir l’independentisme: “Els fets de l’octubre del 2017 no són delicte. El Tribunal Suprem ha aplicat de manera injusta el codi penal per dir que va ser un delicte de sedició. Com que coneixem com és la cúpula judicial espanyola, ancorada a posicions conservadores i nacionalistes espanyoles, sabem que la lectura de les lleis no és neutral com tocaria.” Per això, ha defensat que la derogació de la sedició era un pas important, i que continuarien treballant “per ampliar els acords i construir-ne de nous per aconseguir la completa desjudicialització del conflicte”.

“Continuarem utilitzant tota la força democràtica per culminar la fi de la repressió i fer que la ciutadania de Catalunya torni a votar sobre el futur polític del país. Sense cap forma de repressió i implicant-hi tothom, garantint que totes les parts accepten el resultat i amb el reconeixement de la comunitat internacional”, ha afegit.

D’una altra banda, no ha valorat si aquest acord obria una nova etapa en les relacions amb el PSOE i el PSC de cara a les votacions dels pressupostos espanyol i català: “Això no va de partits, va de drets i llibertats. Els protagonistes, l’objecte que avança en aquesta negociació, no són les posicions dels partits, sinó els drets i les llibertats”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any