‘Fa més de dos anys que va començar el nostre exili, i el dia d’avui és una victòria’. La consellera d’Ensenyament a l’exili, Clara Ponsatí, ha emès un discurs contundent, el primer dels que han pronunciat els membres exiliats del govern a Perpinyà. Ponsatí ha afirmat que la gent ha de ser ‘la clau de les presons’ i que ‘ens assenyalarà el retorn de l’exili’. També ha recordat el referèndum del primer d’octubre i ha saludat ‘els joves que van guanyar la batalla d’Urquinaona’, i ha reivindicat la Catalunya nord com a part de la nació catalana.

Ponsatí ha titllat d”enganyifa’ la taula de diàleg amb el govern espanyol i ha dit que només cerca facilitar les coses per a Pedro Sánchez. ‘És una enganyifa contraposar el diàleg a la independència’, ha esgrimit. Per Ponsatí, ‘de res serveix ajornar la independència’ ni tampoc cercar lloc dins de l’estat espanyol, perquè creu que els catalans no hi tindran lloc ‘si no deixen de ser espanyols’.

Ponsatí ha qualificat l’acte de ‘victòria contra la maquinaria de l’estat’, que ha provat ‘d’eliminar-nos’ sense sortir-se’n. ‘Som aquí, a Catalunya, i no hem hagut de demanar el permís d’Espanya ser ser-hi’, ha clamat entre crits del públic d”Ho tornarem a fer’, ‘independència’ i ‘Urquinaona’.

En aquest sentit, ha demanat evitar les ‘estratègies partidistes i els personalismes’ i abandonar la ‘desorientació’ de l’independentisme després d’una ‘derrota’: ‘és l’hora del seu final’. ‘No ens faran lliures les renúncies, les pors ni les promeses buides de diàleg dels mateixos que mai compleixen cap promesa’, ha reblat. Per això, ha demanat preparar-se ‘pel proper embat’.

Vegeu ací el vídeo complet:

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb