El diari El País fa mesos que publica informacions d’una veracitat discutible sobre possibles ingerències de Rússia i Veneçuela en la campanya del primer d’octubre. No fa gaire, van emetre una notícia en què s’explicava que els serveis secrets alemanys confirmaven aquestes interferències en la política catalana. Una informació que més tard es va difondre per tots els grans mitjans de l’estat espanyol. El programa matinal d’Antena 3, ‘Espejo público’, per exemple, se’n va fer ressò.

Per parlar-ne, Susana Griso, conductora del programa, va convidar Pedro Baños, coronel expert en geopolítica. La periodista volia que ell confirmés el contingut de la notícia d’El País, però la resposta la va deixar amb un pam de nas. ‘Li sembla creïble?’, pregunta Griso. ‘No, no ho és’, diu el coronel. Ací ho podeu veure:

La transcripció és la següent:

Susana Griso [S. G.] Cal afegir a tot això la sospita que els russos han volgut interferir en la campanya catalana. No és pas la primera vegada que tenim aquestes sospites d’ingerències russes en el procés, però ara és la intel·ligència alemanya –aquesta és la notícia– que ho confirma. Ells parlen d’una campanya de desinformació els dies previs al primer d’octubre i diuen que estan molt preocupats. I que… doncs, el que pretén Rússia és tenir governs dèbils arreu d’Europa. Coronel Baños, bon dia. Li sembla creïble aquest avís que fan els alemanys i que confirmen unes sospites que ja existien?

Pedro Baños [P. B.] No, no ho és. Miri, ara que parlem tant de les notícies falses, les famoses fake news, veiem que els titulars de les notícies, fins i tot dels grans mitjans, es corresponen molt poc amb el contingut del cos de la notícia. Fixi’s que el titular diu que la intel·ligència alemanya afirma que Rússia va interferir o influir en l’independentisme català. Tanmateix, quan llegim la notícia, no diu això. El que diu és que el responsable de la intel·ligència interior alemanya, que és el responsable de la seguretat al territori alemany, que no té res a veure amb el que passa en altres parts del món, diu que a ell li van passar un informe uns altres serveis d’intel·ligència en què s’afirmava que Rússia podria haver interferit en el procés català. És totalment el contrari. Vull dir que és fruit de la bona relació que sempre han tingut els serveis d’intel·ligència alemanya, des de l’època de la guerra freda, amb la CIA. Probablement l’informe els l’ha passat la CIA o l’MI6 britànic. No té res a veure amb un informe que hagi desenvolupat la intel·ligència alemanya.

Més endavant, Griso hi torna a insistir i retreu al coronel que en el fons reconeix que els serveis secrets russos tenen la voluntat d’interferir en la política dels països de la UE per debilitar-los. Tanmateix, Baños és molt clar: ‘Per què Rússia ha de voler desestabilitzar Espanya o qualsevol altre país de la Unió Europea? Rússia vol una UE forta que li compri els seus ingents, gairebé infinits, recursos naturals.’ També recorda que Putin frissa perquè li aixequin les sancions econòmiques per a poder ressuscitar l’economia del país.

Podeu veure el vídeo ací:

La transcripció és la següent:

S. G.: Però en el fons de la qüestió, vostè sí que hi està d’acord. Sí que creu que potser Rússia va intentar interferir en la crisi catalana, en el primer d’octubre.
P. B.: És molt difícil de saber-ho, Susana. Caldria pensar primer en l’objectiu. Per què Rússia ha de voler desestabilitzar Espanya o qualsevol altre país de la Unió Europea? Rússia vol una UE forta que li compri els seus ingents, gairebé infinits, recursos naturals. Ara mateix vol que la UE aixequi les sancions econòmiques i ressuscitar així la seva economia, extremament dèbil. Per què ha de voler debilitar Europa? A vegades també diuen que vol debilitar la democràcia occidental. Home! Com vostè sap, qui ha debilitat la nostra democràcia són els nostres polítics abusant-ne i corrompent-la.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb