L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha aconseguit tractar amb èxit una noia de 12 anys que es trobava en estat crític per una miocarditis causada per la covid-19. La jove, de Mallorca, va estar ingressada a l’hospital Son Espases de Palma i després se la va traslladar a Barcelona, on ha estat hospitalitzada gairebé 45 dies, dels quals 17 a l’UCI pediàtrica. Al Vall d’Hebron se li ha pogut fer un tractament amb ECMO, una màquina que substitueix temporalment la funció del pulmó o del cor perquè la patologia de base es vagi curant. Ara, després de setmanes a l’hospital, la jove ja ha estat donada d’alta.

Segons la doctora Susana Melendo, de la Unitat de Patologies Infeccioses i Immunodeficiències de Pediatria, aquesta patologia inflamatòria no és gens freqüent a conseqüència del coronavirus, però es dóna sobretot en pacients pre-adolescents. Tot i això, Melendo ha celebrat que sortosament hi ha una ‘una molt bona resposta’ al tractament ECMO si s’inicia de manera precoç.

La pacient va ingressar a Son Espases després de patir una inflamació de miocardi. A l’hospital es va constatar que tenia ‘una evolució fulminant’, segons el doctor Joan Balcells, cap de l’UCI Pediàtrica de Vall d’Hebron, i es va decidir traslladar-la a l’hospital català, centre de referència d’ECMO.

Segons Balcells, el trasllat va ser complicat, ja que primer es va haver de traslladar la màquina fins a Son Espases, connectar-hi la jove, i després retornar-les a les dues a Vall d’Hebron. Gràcies a la coordinació dels centres, en menys de sis hores la pacient va poder rebre el tractament i ser traslladada. Al trasllat hi van col·laborar un avió militar de l’exèrcit, la Guàrdia Civil, el SEM, el SAMO, els Bombers i els Mossos.

Un cop en tractament amb l’ECMO, la jove es va estabilitzar, i al voltant d’una setmana després el seu cor va tornar a recuperar la funció habitual. Després d’una convalescència relativament curta a la UCI, la pacient va entrar a planta sense cap ferida orgànica i va començar la rehabilitació, i després de gairebé 45 dies se la va tornar a Son Espases, on va quedar ingressada quatre dies més fins a rebre l’alta mèdica, sense cap seqüela.

La noia patia un hipertiroïdisme causat per la malaltia de Graves-Basedow, encara que els doctors descarten que tingués res a veure amb la complicació de la covid-19.

La covid-19 greu, molt poc freqüent en joves

Segons la doctora Melendo, la covid-19 en estat greu és molt poc freqüent en infants i, a més, difereix de la representació que té en adults, ja que l’afectació pulmonar que té en persones de més edat no es dóna en nens. La doctora apunta, de fet, que les úniques situacions greus en infants que han viscut com a especialistes han estat precisament amb pacients amb aquesta patologia inflamatòria concreta. ‘L’única situació potencialment greu és aquesta, i alhora és molt infreqüent’, conclou.

En aquest sentit, Balcells remarca que ‘és una bona notícia’ i insisteix que el coronavirus en nens ‘és excepcional’. Amb tot, destaca que fins i tot els casos greus tenen un pronòstic ‘molt millor’ que els adults. ‘Que una bona notícia no es converteixi en un fet alarmant: és infreqüent i els pocs casos que tenim van bé’, apunta Melendo.

Vall d’Hebron, centre de referència en ECMO infantil

Des de l’inici la pandèmia de covid-19, a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron han estat ingressats un total de 48 pacients amb aquesta malaltia, dels quals 14 han ingressat a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques. Tots els pacients han tingut una bona evolució clínica. A l’Hospital Infantil es va crear una unitat específica d’atenció als pacients amb la covid-19 que va permetre oferir-los una atenció de qualitat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.