El jutjat amnistia l’ex-batllessa de Figueres, que no serà jutjada per l’1-O

  • La fiscalia mantenia el mateix criteri que la defensa i argumentava que era un dels supòsits que encaixava amb la llei

VilaWeb

ACN

04.07.2024 - 17:29
Actualització: 04.07.2024 - 20:01

El jutjat penal 2 de Figueres (Alt Empordà) ha amnistiat l’ex-batllessa de la ciutat, Marta Felip, que tenia pendent un judici per desobediència arran del referèndum del Primer d’Octubre. Tan bon punt la llei va entrar en vigor, l’advocat de la defensa, Carles Monguilod, va presentar l’escrit al jutjat demanant l’aplicació de la llei d’amnistia i la fiscalia va avalar el seu criteri, atès que considerava que era un dels supòsits que preveia la normativa. És el primer cas municipal amnistiat.

La convocatòria del referèndum del primer d’octubre de 2017 va tenir nombroses derivades a la via penal, una de les quals afectava batlles acusats d’un presumpte delicte de desobediència. La batllessa de Figueres d’aleshores era un d’ells. El jutjat d’instrucció 6 de Figueres va considerar que hi havia indicis de delicte i la causa va anar a parar al jutjat penal 2 de la capital alt-empordanesa. Hi va haver un primer intent de vista oral, el febrer del 2023, però es va suspendre per la vaga de lletrats de l’administració de justícia i quedava pendent que el jutjat assenyalés una altra data.

Segons que recull la interlocutòria, després de la petició de la defensa, la fiscalia va avalar el mateix criteri. La fiscalia sostenia que Marta Felip, com a batllessa, va promoure o, si més no, consentir l’obertura dels col·legis electorals i que va fer tasques de “direcció, organització, seguiment, informació i supervisió” de l’1-O a  les seves xarxes socials. Analitzada la llei i el relat de fets, el jutjat conclou: “Allò que és cert és que la conducta descrita a l’escrit d’acusació del ministeri fiscal com a realitzada per part de Marta Felip té un encaix perfecte en el supòsit de fet que recull la lletra b) del citat precepte per definir l’àmbit d’aplicació de la llei orgànica”.

Aquest supòsit és el que considera que s’ha d’aplicar l’amnistia “als actes comesos amb la intenció de convocar, promoure o procurar la celebració de les consultes que van tenir lloc a Catalunya el 9 de novembre del 2014 i l’1 d’octubre del 2017 per qui no tenia competències per a fer-ho”. El jutjat, doncs, declara extingida per amnistia la responsabilitat penal de l’ex-batllessa de Figueres.

Arran de la petició d’amnistia, Marta Felip va remarcar a l’ACN que confiava que l’aplicació de la llei li permetés de girar full després de gairebé set anys convivint amb “l’amenaça de la imputació”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem