La UPF trenca relacions amb les institucions d’Israel que no reclamen explícitament un alto-el-foc a Gaza

VilaWeb
Europa Press / Redacció
04.06.2024 - 20:22
Actualització: 04.06.2024 - 20:53

El consell de govern de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona ha aprovat no mantenir relacions institucionals o de cooperació amb institucions governamentals israelianes, ni tampoc amb altres institucions israelianes que no reclamin explícitament un alto el foc.

En un comunicat, la universitat ha assegurat que demanarà a la Unió Europea la suspensió immediata i el bloqueig immediat i cautelar de tots els projectes finançats amb fons europeus en què participin institucions israelianes que, de manera explícita o mitjançant programes concrets, donin suport a les activitats de l’exèrcit israelià a Gaza.

A més, la UPF ha assenyalat que no donarà cap suport institucional a nous projectes de cooperació acadèmica amb universitats israelianes que, de manera explícita o programes, donin suport a les activitats de l’exèrcit a Gaza, i només mantindrà actius aquells projectes que estiguin en marxa en aquesta àrea geogràfica i que incloguin i beneficiïn a poblacions de diversos països.

La universitat ha assegurat que no establirà nous convenis de mobilitat d’estudiants amb universitats israelianes ni renovarà els ja existents. En aquesta línia, ha assegurat que durà a terme un seguiment periòdic i, si és necessari, adoptarà mesures en relació amb els convenis de mobilitat d’estudiants amb universitats estrangeres en zones on es produeixen crims contra la humanitat o que comportin violacions sistemàtiques dels drets humans.

Així mateix, ha remarcat que vetllarà perquè el fons refugi de la UPF serveixi per acollir víctimes de Gaza, tant per a estudiants com per a professors o treballadors de les universitats afectades pel conflicte. També ha dit que agilitzarà els convenis de col·laboració en matèria de recerca i ensenyament amb les universitats i els campus palestins.

Finalment, el consell de govern ha reclamat el respecte al dret internacional, l’alto-el-foc immediat, l’alliberament de totes les persones segrestades i empresonades, la fi del bloqueig i l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza i la defensa per part del govern central i la Generalitat del compliment del dret internacional i la ruptura de relacions amb aquells actors que l’incompleixin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor