La Universitat de València crea la primera aula de còmic amb el suport d’una càtedra universitària

  • L'Aula de Còmic neix com a espai per a la reflexió i divulgació

VilaWeb
Europa Press
18.01.2019 - 20:47

El professor de la Universitat de València (UV) Álvaro Pons Moreno serà el director de la recentment creada Aula de Còmic de la Universitat de València. Es tracta d’una iniciativa molt singular, ja que es tracta de la primera aula de tot l’estat que neix amb el suport d’una càtedra institucional.

L’Aula de Còmic neix com a espai per a la reflexió i divulgació del novè art, a través d’activitats variades que contemplen des de conferències amb autors i taules redones, a la celebració de jornades i tallers sobre historieta, que es realitzaran en els espais culturals de la Universitat de València, explica la institució acadèmica en un comunicat.

L’Aula actuarà al costat de la recentment creada Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM-Universitat de València, que donarà suport a les seves activitats i les coordinarà, amb l’objectiu de donar a conèixer les possibilitats del còmic com a llenguatge i mitjà de comunicació, des d’educatives a socials, però també per a indagar noves opcions creatives, mostrant la diversitat i riquesa que el còmic actual està aportant a través de la tasca d’autors i autores i reivindicar el seu paper fonamental en la cultura i l’art contemporani, tant des de la creativitat ‘més trencadora com des de la vertebració de la cultura popular transmedia’.

Álvaro Pons Moreno és doctor en Física per la Universitat de València. Ha compaginat la seva dedicació docent i científica des del departament d’Òptica i Optometria de la Universitat de València, on és professor titular, amb una activa dedicació a la divulgació i investigació de la historieta, amb una àmplia trajectòria de més de trenta anys. Durant aquest temps ha col·laborat de forma habitual en diferents fanzins de divulgació de la historieta, creant un dels primers i més coneguts blogs sobre el novè art ‘La Presó de Paper’. És col·laborador de mitjans com la cartellera Turia, el diari El País i el suplement Babelia o el diari Levante-EMV. La seva tasca de divulgació ha rebut diferents premis, com el del Saló del Còmic de Barcelona.

Així mateix, ha escrit diversos llibres sobre historieta, destacant ‘Viñetas a la luna de Valencia, una historia del tebeo valenciano desde 1965 hasta 2007’. Ha sigut també comissari d’exposicions en la Biblioteca Valenciana, Saló del Còmic de Barcelona, Festival d’Angoulême, Museu de Prehistòria de València i en l’IVAM de València, del que forma part també del seu Consell Assessor des de 2018. Ha publicat també treballs d’investigació en el camp de la historieta, tant en revistes nacionals com internacionals. Des de 2019 és director de la Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM-UV.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any