La Universitat de Toronto respon als intents de Ciutadans de desacreditar-la pel Catalangate

  • El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, respon per carta el qüestionament del seu prestigi que fa Ciutadans

VilaWeb
El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, a la conferència de premsa sobre el Catalangate a Brussel·les
ACN
14.05.2022 - 15:00
Actualització: 14.05.2022 - 21:13

El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, reivindica la investigació sobre el Catalangate arran del qüestionament de Ciutadans, que prova de desacreditar-lo bo i dient que l’independentisme va influir-hi. “Cap partit polític català o organització independentista va estar implicat en la redacció de l’informe o en l’anàlisi tècnic”, diu Deibert, que escriu en nom de la Universitat de Toronto una carta adreçada a l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas, que va enviar preguntes sobre la investigació. El director de Citizen Lab defensa que són una organització independent i lliure de directrius externes de governs o empreses: “La nostra recerca segueix un protocol ètic aprovat per la junta d’ètica de la Universitat de Toronto.” A més, diu que no hi havia cap conflicte d’interès en el rol d’Elies Campo, investigador de Citizen Lab.

La investigació i el contacte amb els afectats potencials va començar la tardor del 2019 i es va allargar fins al moment de la publicació, segons que relata Deibert, que no revela on es va fer l’anàlisi dels telèfons mòbils ni el nombre total d’aparells analitzats per protegir la privacitat dels participants de la investigació. En aquest sentit, insisteix que no poden dir si van examinar mòbils de polítics o activistes no independentistes.

Deibert detalla que Citizen Lab, com és pràctica habitual a l’organització, va decidir de revelar tota la investigació perquè coincidís amb la publicació del New Yorker, que els va informar primer de la seva data de publicació. Així, subratlla que l’estratègia de comunicació la va decidir únicament el Citizen Lab.

També va ser Deibert qui va decidir de fer servir el terme “Catalangate” després d’haver sabut que les víctimes el feien servir per referir-se al cas. En tot cas, nega que rebés cap pressió o indicació per fer servir aquest terme.

Validació d’Amnistia Internacional

A part de defensar la integritat de la investigació, Citizen Lab afegeix que Amnistia Internacional va validar els mètodes tècnics usats per identificar infeccions amb Pegasus i que, a més, van corroborar les infeccions amb la seva metodologia en una mostra dels casos. La tria d’aquesta mostra es va fer tenint en compte diversos indicadors, com ara el nombre d’intents d’infecció, i que fossin casos relacionats amb la societat civil, atès que així ho marca el mandat d’investigació d’Amnistia Internacional.

Demanat per l’accés a les dades, Deibert respon a Cañas que no poden compartir les dades de l’anàlisi forense sense l’autorització dels afectats, tal com marca el protocol ètic.

Credibilitat

Cañas va qüestionar la credibilitat de Citizen Lab, i el seu director diu que fins ara cap anàlisi tècnica de bona reputació no ha contradit les seves investigacions ni s’ha demostrat cap preocupació específica sobre la seva metodologia per a identificar Pegasus.

Per exemple, recorda que en un judici al Regne Unit sobre l’ús de Pegasus es va acceptar com a testimoni un investigador del Citizen Lab, sobre el qual un expert independent va dir el següent: “Va ser un testimoni impressionant que va presentar un relat detallat i lògic, amb el suport de les dades bàsiques que havia trobat, la qual cosa va portar a la conclusió que hi havia proves sòlides que tots tres telèfons principals [en qüestió en el litigi] havien estat infectats amb Pegasus.”

Deibert recorda que fa dues dècades que fan recerca en l’àmbit dels drets humans i les tecnologies digitals i adjunta en la carta una llarga llista d’investigacions. També referma l’habilitat de Citizen Lab per distingir entre Pegasus i unes altres menes de ciberatacs.

El rol de Campo

El director de Citizen Lab defensa que la feina de l’enginyer català Elies Campo no va significar cap conflicte d’interès i remarca que el seu rol era assistir en la coordinació amb els afectats a Catalunya, però que en cap cas era l’únic implicat en la investigació. De fet, Deibert subratlla que ell mateix va coordinar amb Scott-Railton la investigació del Catalangate.

En concret, Bill Marczak, John Scott-Railton i Bahr AbdulRazzak van encapçalar l’anàlisi tècnica de l’informe. Campo va assistir a l’hora d’identificar possibles casos i va ajudar en la coordinació amb les víctimes potencials. Deibert va treballar en l’anàlisi contextual amb Siena Anstis amb l’ajuda de Salvatori Solimano i Gözde Böcü.

“Si bé Campo va col·laborar en la coordinació d’activitats de divulgació a Catalunya, és incorrecte donar a entendre que era l’únic coordinador d’aquestes activitats. Totes van tenir lloc sota la meva direcció i la de Scott-Railton”, reitera el director de Citizen Lab, que diu que no va tenir constància que Campo fos investigat a l’Audiència espanyola pel Tsunami Democràtic fins després de la publicació del Catalangate.

Neguen finançament extern

Arran de les preguntes insistents sobre el finançament de l’organització, Deibert nega que Citizen Lab hagi rebut diners d’Apple, WhatsApp o Facebook ni de cap organització a l’estat espanyol. “La participació de les víctimes de Pegasus i d’organitzacions de la societat civil és voluntària i no remunerada.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any