aranzels

La Unió de Llauradors ha demanat que se suspengui la importació de cítrics de Sud-àfrica fins que no s’hi hagi restringit l’ús de productes fitosanitaris prohibits a la Unió Europea.

Segons un primer estudi d’aquesta organització, a Sud-àfrica es poden fer servir més de mig centenar de matèries actives de productes fitosanitaris prohibides a la Unió Europea en el cultiu de cítrics, entre els quals el paraquat, un herbicida que amb dosis determinades afecta el tracte gastrointestinal, el ronyó, el fetge, el cor i més òrgans.

També hi ha el metil azinfos, prohibit per l’Agència de Protecció Ambiental des del 2004 i per la Unió Europea des del 2006 perquè és un insecticida molt tòxic per als amfibis, els peixos, els mamífers, els crustacis i els mol·luscs.

La Unió de Llauradors anuncia que continuarà elaborant estudis de tots aquells acords comercials que subscrigui la UE amb països tercers per vigilar que els productes no continguin productes fitosanitaris prohibits en l’àmbit comunitari, perquè ‘fan perillar la seguretat alimentària’.

D’una banda, segons explica, la utilització d’aquestes matèries actives, a més d’implicar un possible risc per als consumidors, té un gran risc per als encarregats d’aplicar-los i del medi global; i d’una altra, permet als agricultors sud-africans de produir cítrics amb un cost de cultiu menor que als agricultors europeus.

Això és ‘un clar greuge comparatiu i discriminació per als agricultors valencians i un perjudici per als consumidors’, diuen. Després de presentar aquest estudi a l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu), el president, Fernando Móner, ha assenyalat que els resultats de l’estudi han suscitat preocupació per la seguretat alimentària i s’ha demanat: ‘Com és possible que es permeti l’entrada de productes que han estat tractats amb aquests components i que porten part d’aquests residus?’

La Unió exposarà a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i a l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) els perjudicis que implica als consumidors europeus el fet de permetre importacions de cítrics de Sud-àfrica.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.