Una trentena d’eurodiputats reclamen l’alliberament dels presos, la fi del 155 i la mediació de la UE a Catalunya

  • Entre els eurodiputats no hi havia cap diputat de l'àmbit dels comuns: ni el portaveu, Ernest Urtasun, ni cap representant d'Esquerra Unida ni de Podem

VilaWeb
Redacció
29.11.2017 - 18:39
Actualització: 29.11.2017 - 20:15

Una trentena d’eurodiputats de sis partits polítics diferents han reclamat l’alliberament dels presos polítics catalans, la retirada de l’article 155 de Catalunya i la intervenció de la Unió Europea en el conflicte per a trobar una ‘solució negociada’ que acabi amb un referèndum pactat. Entre els eurodiputats no n’hi havia cap de l’àmbit dels comuns. Ni el portaveu, Ernest Urtasun, ni cap representant d’Esquerra Unida ni de Podem.

Al Parlament Europeu s’ha presentat la plataforma Diàleg UE-Catalunya. Entre els membres de la plataforma hi ha la filla d’un dels pares fundadors de la UE, la italiana Barbara Spinelli, l’ex-ministre d’Afers Estrangers eslovè Ivo Vajgl i la vice-presidenta dels socialdemòcrates a la cambra, Tanja Fajon. Els diputats han escrit una carta al president del parlament, Antonio Tajani, i el seu predecessor, Martin Schulz, perquè es pronunciïn sobre l’empresonament dels membres del govern i, en particular, de Raül Romeva i Oriol Junqueras, que van ser eurodiputats.

‘Estem profundament preocupats pel punt crític a què ha arribat la situació a Catalunya, i per això creiem que unir les nostres veus i fer accions conjuntes és la manera més clara de reclamar a les institucions de la UE un gest de responsabilitat per a afavorir el diàleg i trobar una solució’, diu el manifest.

Els parlamentaris expliquen que impulsaran mesures per a aconseguir quatre objectius: l’alliberament dels presos, l’anul·lació de l’article 155, la mediació de les institucions europees en el conflicte, que no consideren un afer intern d’Espanya, sinó de la UE, i l’assoliment d’un acord negociat entre Espanya i Catalunya que hauria de desembocar en un referèndum pactat.

‘Com a membres d’una de les principals institucions de la Unió Europea, que representa la veu dels ciutadans de la UE, seguirem la situació de prop’, han dit. Els eurodiputats afegeixen que d’aquesta manera volen garantir els valors fonamentals de la UE.

En una conferència de premsa, el liberal Ivo Vajgl ha lamentat que el Parlament Europeu fins ara no s’hagi pronunciat sobre la situació dels polítics i activistes catalans empresonats, i ha explicat que aquest és un dels motius pels quals van decidir de crear el grup. A més, ha confirmat que havien demanat d’anar a visitar els polítics a la presó, però que fins ara no han rebut l’autorització de les autoritats de Madrid. Els francesos Marie-Pierre Vieu i José Bové han exigit explicacions pel retard en l’autorització de les visites i han dit que havien demanat ajuda a França.

Entre els membres del grup hi ha diputats del partit socialdemòcrata, com la vice-presidenta del grup, Tanja Fanjon; del liberal, com Ivo Vajgl; dels Verds, com el francès José Bové, l’eslovè Igor Soltes, la sueca Bodil Valero, l’estonià Indrek Tarand i el belga Bart Staes; o de l’Esquerra Unitària, com els irlandesos Lynn Boylan, Martina Anderson i Matt Carthy, les italianes Barbara Spinelli i Eleonora Forenza, la francesa Marie-Pierre Vieu i la letona Tatjana Zdanoka. Pels conservadors i reformistes europeus hi ha els flamencs Mark Demesmaeker i Sander Loones. També hi participen els catalans Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras (ERC) i Ramon Tremosa (PDECAT). Izaskun Bilbao (PNB) i Josu Juaristi (Bildu) també en formen part, igualment com la gallega Lidia Senra i l’escocès Ian Hudghton.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any