L’Hospital Universitari Dexeus ha fet la primera intervenció a l’estat espanyol per corregir l’escoliosi idiopàtica a una adolescent de 15 anys que tenia una desviació de columna de 65 graus mitjançant la tècnica Anterior Scoliosis Correction (ASC), que permet mantenir la mobilitat mentre es va corregint la desviació i poder fer activitat física i esport en poques setmanes després de la intervenció. L’operació es realitza per via toràcica i es col·loquen la meitat dels cargols que en la tècnica tradicional per corregir les vèrtebres afectades. La tècnica tradicional consisteix en col·locar cargols a les vèrtebres afectades i dues barres que fixen la columna a la posició correcte, però impossibilitant que es mogui i que el pacient pugui fer vida del tot normal.

Es calcula que el 10% dels adolescents presenten escoliosi idiopàtica, una curvatura de la columna vertebral sense causa coneguda. Aproximadament, un 1% dels adolescents (majoritàriament dones) amb escoliosi idiopàtica de més de 45 graus s’operen.El cirurgià traumatològic pediàtric especialitzat en columna de l’Hospital Universitari Dexeus, Juan Carlos Rodríguez Olaverri, ha explicat que aquesta tècnica –que compta amb un postoperatori més curt i menys dolorós- segueix la mateixa teoria que els ‘brackets’ a les dents. ‘És a dir, corregeix sense fixar i amb els remodela la columna. Com no està fixa, la columna no té cap limitació del moviment. Així, el pacient pot tornar a fer activitat física al cap de tres setmanes i esport després de sis setmanes. Els esportistes d’alt rendiment poden tornar a posar-se ne forma al cap de sis setmanes’, ha detallat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]