El Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà inaugurarà demà l’exposició ‘Fronteres’, una mostra amb 55 imatges que ofereixen visions diferents sobre el tema fronterer i 126 retrats d’estudiants de Catalunya Nord. L’exposició és fruit d’un projecte començat l’any 2016 i que consisteix a oferir una estada de dos mesos a un fotoperiodista local per a elaborar un reportatge i, a la vegada, formar estudiants de diverses edats en el procés de creació fotogràfica.

El resultat: cinc assaigs que tracten des de la tasca de la policia de duanes fins al procés independentista català, passant per l’estació de Cervera i Portbou. En total, hi han participat 250 estudiants d’onze cursos i 8 centres educatius, a banda el Servei de Joventut del municipi. Precisament per tractar del procés del Principat cap a la independència, els joves han viatjat unes quantes vegades a Girona per captar imatges de diverses mobilitzacions. El fotoperiodista encarregat de la iniciativa, J. C. Milhet, assegura que el resultat és un compendi d’imatges que ‘donen una sola visió sobre les fronteres’.

Els alumnes més petits dels centres Santa Teresa de Perpinyà, Jean Alio, Oncle Jules de Pointella i els de primària de Sant Assiscle i Romain Rolland hi han participant elaborant retrats entre ells, pensant en la idea de les fronteres ‘invisibles’ que hi ha entre aquells que no es coneixen. Els estudiants del Col·legi François Mitterrand de Toluges han abordat la temàtica de les fronteres a l’escola captant amb la càmera les línies aparentment imperceptibles que hi ha entre el personal que treballa als centres. Els del Liceu Maillol s’han desplaçat a les poblacions de Cervera de la Marenda (Rosselló) i Portbou (Alt Empordà) per captar la vida d’aquestes poblacions que viuen a cavall entre la Catalunya Nord i Sud, i els del Liceu d’Aragó han anat fins al Pertús, per abordar el vessant econòmic dels límits fronterers.

Entendre la situació a la Catalunya Sud
El projecte també ha tractat de la situació política del Principat i la ‘crisi del procés independentista’. Aquesta part del treball l’han elaborat joves del Servei de Joventut de Perpinyà que han viatjat unes quantes vegades a Girona per captar instantànies de les mobilitzacions que s’hi han fet després del referèndum. També han parlat amb polítics i representants de la Generalitat. ‘Els vaig deixar autonomia perquè cerquessin punts de vista diversos i tinguessin una visió pròpia de la situació’, explica Milhet. Segons la documentalista del centre, Bénédicte Vincent, alguns dels participants els han manifestat que abans de fer el treball ignoraven que ‘la situació a Catalunya fos tan complicada’.

Els joves també van assistir a la mobilització que es va fer a Perpinyà amb motiu de la diada de la Catalunya Nord, al novembre. ‘Volia que aquest fos el final del treball, acabar-lo aquí. Això dóna una visió més particular de tot el moviment. Tenint en compte que el referèndum es va gestar a Elna, enguany hi havia molta més gent i molta més reivindicació’, remarca el fotoperiodista.

El tràfic de diners, tabac i estupefaents
Tot plegat, s’afegeix a l’assaig elaborat per Milhet i que s’ha centrat en les tasques que fa la policia de duanes. ‘Vaig tractar directament amb l’administració en tres àmbits: la frontera francesa amb Andorra per la qüestió del tràfic de tabac i el fluid financer i la frontera del Pertús i Portvendres, sobre el tràfic de diners i estupefaents. Milhet, establert al Voló, coneix ben de prop els avantatges i inconvenients de viure en una zona fronterera. ‘La qüestió de Catalunya impacta ara més que mai en aquesta zona’, remarca. Era complicat d’aplegar visions tan diverses sobre un mateix concepte, però Milhet assegura que està satisfet amb el resultat i que s’han aconseguit imatges de gran qualitat. ‘Són diferents exposicions que donen una sola visió sobre les fronteres’, insisteix.

Cadascun dels cinc assaigs compta amb deu imatges (tret del del fotoperiodista, que en conté quinze). L’exposició s’inaugurarà dimarts vinent però es podrà veure fins al 31 de març. Els cinc reportatges s’instal·laran a la sala dedicada a les exposicions permanents i el centenar de retrats es col·locaran a l’esplanada del Convent dels Mínims, a l’entrada del centre.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb