Als papers filtrats ahir per ICIJ, hi apareixen sovint familiars de presidents o reis, que fan negocis en paradisos fiscals. És el cas de la família reial espanyola, mitjançant la tia del rei actual.

S’ha documentat que l’agost del 1974, Pilar de Borbó va esdevenir presidenta i administradora d’una societat panamenca, anomenada Delantera Financiera SA. Els documents filtrats de Mossack Fonseca assenyalen que en la mateixa data el seu marit, Luis Gómez-Acebo, també va assumir el paper de secretari-tresorer i administrador de la societat, constituïda originalment el maig del 1969. Des del març del 1993, cap d’ells no va tornar a aparèixer com a administrador.

Des d’aquell any, l’intermediari del beneficiari anònim de la societat és el bufet d’advocats madrileny Gómez-Acebo & Pombo, fundat per Ignacio Gómez-Acebo, cunyat de Pilar de Borbó. Abans el representant societari n’havia estat el londinenc Timothy Lloyd. El 1993, Lloyd va indicar que Pilar de Borbó era la propietària de Delantera Financiera SA. El fill de Pilar de Borbó, Bruno Alejandro Gómez-Acebo Borbó, es va convertir en administrador i tresorer de l’empresa des del juliol del 2006 fins que es va dissoldre, el juny del 2014, justament quan Juan Carlos va abdicar.

Crida l’atenció que la cronologia de l’empresa coincideixi del tot amb el regnat de Juan Carlos. Es va constituir quan Juan Carlos va assumir provisionalment el càrrec de cap de l’estat, pocs dies abans de la mort de Franco, i es va dissoldre immediatament després de l’abdicació en favor del seu fill Felipe. De fet, la reunió en què es fa oficial la dissolució es duu a terme només una hora i mitja abans de l’abdicació de Juan Carlos.

L’opacitat d’aquesta empresa és tan gran que l’any 1993 els principals càrrecs van deixar de ser coneguts amb nom i cognoms i van passar a ser anomenats X, Y i Z. Quan l’empresa va ser creada a Panamà, en aquest país era vigent el secret bancari i els bancs eren a la llista de paradisos fiscals.

Dels papers filtrats, no es dedueix quants diners tenia l’empresa ni quines activitats feia.

La filtració de documents més gran de la història destapa centenars de polítics que fan servir una empresa a Panamà per evadir imposts
Messi va comprar una empresa de Panamà hores després de ser imputat per Hisenda

També podeu llegir l’editorial d’avui: El maig és el mes clau del procés cap a la independència (1): el perill de derrotar-nos nosaltres

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb