L’objectiu és que els barcelonins tornin a ‘ramblejar’, diu Pin

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat el concurs internacional per definir la transformació de la Rambla convocat al març a l’equip Km-Zero, format per 15 professionals de diverses disciplines i liderat per l’arquitecta i exregidor de Ciutat Vella Itziar González, ha anunciat la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

El concurs va ser convocat al març i ha incorporat modificacions després de l’atemptat del 17 d’agost: es crearà una taula de treball depenent de la comissió que es va constituir en la Junta Local de Seguretat per incloure en l’avantprojecte elements relatius a la seguretat que determinin els experts, ha assenyalat Sanz en roda de premsa aquest dimarts.

L’equip guanyador del concurs haurà d’abordar la transformació de la Rambla des d’una visió global i ha fet una proposta econòmica de 731.000 euros per redactar els documents i l’avantprojecte, que haurà de redactar-se en sis mesos, ha detallat Sanz al costat de González; a la regidor de Ciutat Vella, Gala Pin i al d’Arquitectura, Daniel Mòdol, i al director de Model Urbà, Ton Salvadó.

També es tindrà en compte durant el procés de desenvolupament dels documents i en l’execució del Pla Especial de la Rambla la instal·lació d’un memorial per les víctimes de l’atemptat, ha explicat Pin, qui ha destacat que La Rambla ha rebut “un cop molt dur” amb l’atemptat.

La proposta planteja mesures per reduir el vehicle privat, un pla de gestió d’espais de gran afluència amb estratègies per canviar els usos comercials dedicats al turisme i potenciar usos ciutadans, i també desenvolupar polítiques d’habitatge per recuperar veïns residents en la via i millorar l’accessibilitat al transport públic i la distribució de mercaderies.

Advoca per un pla de dinamització comunitària i temporal que inclou realitzar una auditoria ciutadana que permeti impulsar accions per implantar nou comerç de proximitat i habitatge, i per repensar la gestió de concessions públiques de l’espai comercial del Mercat de la Boqueria, floristes i quioscs.

Planteja crear un centre documental sobre els seus edificis, promoure La Rambla com un centre d’investigació i d’economia circular; recuperar la via per a celebracions col·lectives; establir mecanismes de control sobre les transaccions immobiliàries, i impulsar un treball conjunt entre administració i ciutadans per definir la transformació de la via.

Sanz ha destacat que l’objectiu del Govern d’Ada Colau és que els barcelonins tornin a ‘ramblejar’: “Ho teníem clar i ho tenim més clar després de l’atemptat: Barcelona estima La Rambla profundament”, ha defensat, i ha assenyalat que l’avinguda s’ha desdibuixat els últims anys pel monocultiu d’usos destinats al turisme.

L’equip elaborarà quatre documents –sobre la gestió d’espais de gran afluència; un pla de dinamització comunitària i activació d’usos puntuals; de gestió cultural i equipaments, i l’avantprojecte d’urbanització–, que es basaran en la inclusió, l’accessibilitat, la mixtura d’usos, la sostenibilitat, la seguretat i la innovació, entre altres elements.

A més de González, l’equip està format pels arquitectes Arnau Boix, Lola Domènech i Olga Tarrasó; el sociòleg Jordi Quiñonero; el doctor en Filosofia Paul B. Preuat; el biòleg Josep Selga; els enginyers Ole Thorson, Albert Conesa i Sebastià Ribot; l’economista Sergi Cutillas; el geògraf Ernest la Canyada; l’arquitecta tècnica Cristina Pedraza; l’advocat Pablo Feu, i l’urbanista Pere Mogas.

Al concurs es van presentar sis equips, i el guanyador ha obtingut 84,68 punts sobre 100 en la valoració, realitzada per personal intern de l’Ajuntament i membres externs, entre ells representants de l’Associació Amics de la Rambla, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el de Politòlegs i Sociòlegs, el de Geògrafs i el d’Enginyers de Camins, Canals i Ports.

EIX VITAL DE LA CIUTAT

Mòdol ha subratllat que la resolució d’aquest concurs internacional és el tret de sortida per definir La Rambla mitjançant una nova metodologia i una nova fórmula multidisciplinària que ha augurat que serà un “èxit” i s’estendrà a altres projectes que es duran a terme a la ciutat.

González, que resideix prop de la Rambla, ha destacat que l’equip està format per persones vinculades a l’avinguda i ha sorgit per veïns que s’han reunit durant anys i que va veure en aquest concurs una oportunitat que els va il·lusionar: “Som com els plàtans de la Rambla. Tenim les nostres arrels aquí i les branques ben obertes, amb l’ambició de ser universals”.

“Creiem que La Rambla és un eix vital per a la ciutat, però mentre que espai universal en el qual es veuen totes les contradiccions de la societat i del món, ha de ser un espai estratègic de presa de consciència col·lectiva d’una altra forma d’organitzar-nos”, ha defensat González, que va ser regidora amb el socialista Jordi Hereu com a alcalde i va dimitir en 2010.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.